DNA dezaprobă modul în care IJ a gestionat public date din raportul de control

Dora Vulcan | 06.10.2017

DNA își exprimă dezaprobarea față de modul în care conducerea Inspecției Judiciare gestionează datele conținute într-un document provizoriu, în condițiile în care acest document nu este unul finalizat și nici nu a fost asumat de vreo instituție.

Pe aceeași temă

 

 

 

DNA explică, într-un comunicat remis presei vineri, că a formulat obiecțiuni față de o primă versiune a raportului, care trebuie luate în considerare la redactarea versiunii finale a documentului.

 

 

"Având în vedere modul defectuos de gestionare a documentului sus-menționat de către conducerea Inspecției Judiciare și pentru o informare corectă a opiniei publice, ne rezervăm dreptul de a afișa forma integrală conținând concluziile privind "managementul procurorului șef al DNA Laura Codruța Kövesi" și managementul celor doi procurori adjuncți ai DNA, din cuprinsul raportului (document provizoriu) care ne-a fost transmis la data de 26 septembrie 2017", spune DNA.

 

CONCLUZIILE RAPORTULUI, AICI

 

 

"O primă versiune a raportului a fost transmisă la data de 26 septembrie 2017, de către Inspecția Judiciară, Direcției Naționale Anticorupție, în vederea formulării de obiecțiuni. Obiecțiunile au fost trimise de către DNA Inspecției Judiciare la data de 2 octombrie 2017 pentru a fi luate în considerare la redactarea versiunii finale a raportului. Numai după valorificarea obiecțiunilor DNA raportul avizat și discutat în ședința Secției pentru procurori a CSM dobândește caracter definitiv și devine public", se precizează în comunicat.

 

Conform DNA, prin prezentarea "parțială, trunchiată și scoasă din context" a unor date din raportul nefinalizat al IJ, precum și prin publicarea acestor date înainte de susținerea obiecțiunilor și a punctului de vedere de către DNA se creează o "imagine falsă" asupra rezultatului inspecției.

 

 

 

Războiul rapoartelor

 

 

Principala concluzie a raportului publicat de DNA este că  "Laura Codruta Kovesi poseda calitatile necesare pentru exercitarea in continuare a functiei de conducere". 

 

 

In aceeasi zi, Antena 3 si Luju.ro au prezentat fragmente din raport care ar evidentia presupuse nereguli descoperite de Inspectia Judiciara la DNA, printre care intarzierea timp de 11 ani a unor dosare si neasumarea esecurilor.

 

 

Astfel, potrivit Antena 3, inspectorii ar fi aratat ca "In ceea ce priveste comunicarea cu procurorul-sef directie, Laura Codruta Kovesi, care nu a fost analizata prin prisma atributiilor in cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatarilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasa a acesteia, comunicare caracterizata prin tendinta de a-si mentine propria parere si a se impune in adoptarea deciziilor, precum si prin aceea ca se cauta explicatii exterioare persoanei sale, in cazul in care nu obtine rezultatele urmarite. In acest mod se evita recunoasterea propriei responsabilitati in situatii de esec si se reduc sansele conducatorului de a-si forma o imagine realista despre evenimente si de a identifica masurile de corectie reclamate de situatiile anterioare".

 

 

Totusi, si Antena 3 arata ca Inspectia Judiciara propune anchetarea disciplinara lui Kovesi si a adjunctilor sai, dar propunerea este ca sefa DNA sa ramana in functie. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22