Pe aceeași temă
In luna mai, actualul presedinte interimar al PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de trei ani in dosarul “Referendumului”.
In 28 septembrie, Instanta Suprema judeca primul termen al apelului depus de DNA la sentinta initiala. In argumentarea la apel, procurorii anticoruptie sustin ca sentinta data are un “cuantum modic” raportata la gravitatea faptelor avute in vedere.
„Instanța Supremă de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic și modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului Dragnea, numai prin raportare la accesarea fără drept a datelor personale, fără a analiza și încălcarea libertății de vot și modul umilitor în care acesta a tratat electoratul”, sustine DNA, potrivit Digi24.
Directia Anticoruptie crede ca individualizarea pedepsei aplicate lui Liviu Dragnea este gresita: „cuantumul simbolic de 1 an închisoare și modalitatea de executare cu suspendare, fiind incompatibile cu gravitatea infracțiunii de folosire a influenței funcției de conducere din partid pentru obținerea cvorumului la referendum”.
„Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstrează că vocația și pasiunea sa, ca persoană cu poziție de autoritate și influență, a fost de a impune alegătorilor să voteze ...—'mai adu-i p-ăia de pe la țară!' Libertatea de alegere pe care o au cetățenii și dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora și nu ca un imn al demnității umane și libertății de opțiune”, mai arata anchetatorii in document.
Mai mult, continua DNA, textul legal prevede ca participarea cetatenilor la alegeri are loc pe baza liberului consimtamant al acestora, nimeni altcineva neavand dreptul de a pune presiune pe oameni pentru a-i determina sa participe sau sa nu participe la alegeri.
In context, mai argumenteaza procurorii, identificarea unei persoane care a ales sa nu voteze si deplasarea la locuinta acesteia pentru a o determina sa mearga la vot reprezinta o forma evidenta de presiune.
Astfel, procurorii anticoruptie cer ICCJ desfiintarea partial a sentintei din 15 mai si condamnarea inculpatilor (inclusiv a lui Liviu Dragnea) la o pedeapsa conforma cu gravitatea faptelor.