DNA incepe urmarirea penala pentru abuz. Gabriel Oprea: Aveam protecție 24 de ore din 24

Vlad Toma | 05.02.2016

Gabriel Oprea, liderul UNPR, a ajuns astazi la Direcția Națională Anticorupție urmand sa fie audiat in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, in legatura cu problema coloanelor oficiale, legata de perioada in care acesta a fost ministru de Interne.

Pe aceeași temă

 

La ieșirea de la DNA, fostul ministru de Interne a afirmat ca este nevinovat și că vrea sa se afle adevărul.
 

Este o ancheta in curs.  Am cerut să mi se ridice imunitate, am făcut-o pentru că cred în nevinovația mea. Când am fost numit ministru de Interne exista o instrucțiune prevăzută de lege, în care miniștrii de Interne, pentru protecție, aveau la dispoziție o mașină de Poliție, iar viceprim-ministrul avea la dispoziție o mașină de Poliție pentru însoțire permanentă. În protocol se preveda că o instituție parteneră a ministerului de Interne, în speță Parchetul General, i se punea la dispoziție procurorului general, de către Poliția Română, un echipaj de poliție, în cazuri bine motivate, când avea nevoie”, a spus Gabriel Oprea, citat de B1 Tv.
 

Mi-am făcut datoria, nu mi-am luat o zi de concediu, consider că este nedrept. Aveam protecție 24 de ore din 24, nu aveam un program normal, nu mă duceam la serviciu de la 8 la 16, eram întotdeauna la dispoziția statului român. Am avut zeci de instituiții în subordine. Vreau să se afle adevărul, sunt nevinovat și mă voi prezenta în fața procurorilor de câte ori voi fi chemat. Vreau sa fiu cercetat de justiția română”, a mai spus fostul ministru.

 

DNA a anuntat astazi ca, in urma deciziei Senatului de a ridica imunitatea lui Gabriel Oprea, s-a inceput urmarirea penala a acestuia in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu.

 

"În completarea comunicatului nr. 54/VIII/3 din 25 ianuarie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

 

Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la data de 3 februarie 2016, a cererii transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunile de:


- abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere
- abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere

 

Detalii referitoare la starea de fapt se regăsesc în comunicatul nr. 54/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2016.
 

Suspectului OPREA GABRIEL i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

 

***

 

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat zilele trecute într-un comunicat că solicita Senatului României aprobarea cererii de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, pentru două infracţiuni de abuz in serviciu. Plenul Senatului a decis zilele trecute ca Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, cu 102 voturi ”pentru” si 30 de voturi ”contra”.

 

DNA arata în comunicatul citat ca Gabriel Oprea ar fi fost insotit de politia rutiera in cvasitotalitatea deplasarilor sale - 1607 deplasări - fara sa existe conditii legale pentru asta. Numarul deplasărilor cu coloana oficiala efectuate de fostul ministru ar fi de 3 ori mai mare decât numărul celor realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, ultimii doi avand insa dreptul, conform legii, la însoțire permanentă.

 

A doua acuzaţie de abuz în serviciul este legată de faptul că Gabriel Oprea, având funcţia de ministru de Interne, ar fi încheiat un protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Niţu, ar fi beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22