DNA: o parte din dezvăluirea Rise Project cu Dragnea este obiectul unui dosar penal

I.g. | 07.07.2017

Direcția Națională Anticorupție a reacționat, vineri, printr-un comunicat de presă în care a anunțat că o parte din dezvăluirea jurnalistică a Rise Project, ”Serviciul lor secret”, este obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA.

Pe aceeași temă

 


”O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției”, se arată în cominicatul DNA.

 

Procurorii anticorupție mai precizează că ”După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

 

Dezvăluirile Rise Project

 

Rise Project a publicat un raport secret care arată cum Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), adică departamentul de informații al Ministerului de Interne, supranumit “Doi și-un sfert”, monitoriza organizația ”Dragnea 2011”.


Raportul secret publicat de Rise Project arată că Liviu Dragnea, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, deține majoritatea acțiunilor la purtăror la compania Tel Drum. Firma, controlată la vedere de prietenii din foști colegi de facultate și prieteni din tinerețe ai lui Dragnea, câștigă, de ani, pe bandă rulantă, licitații cu statul, abonându-se în special la bugetul Consiliului Județean Teleorman, al cărui președinte a fost, timp de trei mandate, Liviu Dragnea. 

 

Documentul secret al DGPI obținut și publicat de Rise Project se numește „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman.” Acesta descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale.

 

 

 


 
”Suntem în 2011, la Alexandria. Ofițerii DGPI arată că, inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate. Iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive. Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA””, se arată în acnheta publicată de Rise Project.

 

„Acțiunile la purtător” sunt certificate anonime. ”Oricine deține această hârtie, care specifică un anumit procent din acțiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Când se mișcă hârtia, se schimbă patronul. Nu există birocrație, totul rămâne secret”, mai scriu jurnaliștii. 

 

La vedere, însă, de corporația Tel Drum se ocupă prietenii lui Dragnea din tinerețe, persoane care apar și în acte. Raportul obținut de Rise Project prezintă și „organigrama” grupării. În acesta, sunt ”trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci (foto dreapta), fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali. DGPI a mai fost preocupat de banii care ajung la PSD, descoperind că Tel Drum ar fi finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc toate tipurile de alegeri, locale, legislative, prezidențiale”, se mai explică în ancheta Rise Project

 

Conform sursei citate, au fost monitorizate și alte afaceri ale familiei, ”precum o tranzacție subevaluată între soții Bombonica și Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Măgurele. Și, odată cu asta, ofițerii de informații au aflat un modus operandi. Fostele active de stat, înstrăinate pe nimic în cercul Dragnea, generau evaziune fiscală. Valori reduse, deci taxe mici.”

 

Din același raport secret reiese și cum a început legătura strânsă dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, cei care, acum, prin alianța PSD-ALDE, conduc țara din Guvern și din Parlament. ”A început în 2005 cu 257 de miliarde de lei vechi pe care Tăriceanu i le-a dat lui Dragnea pe mână. Primul era premier, celălalt conducea Consiliul Județean, iar în Teleoman erau inundații grave în acel an. Apa spulberase un pod pe care tocmai îl reparase firma Tel Drum. A fost o lucrare fictivă, scriu ofițerii DGPI, dar pe fondul calamităților naturale, Tăriceanu i-a alocat banii lui Dragnea cu titlu de forță majoră. Asta a permis negocieri cu o singură sursă, evitarea lictațiilor publice, până când fondurile au ajuns la Tel Drum – constatau ofițerii DGPI”, mai scrie Rise Project.

 

După un an, tot pe bani publici, a venit adevărata infuzie de capital. ”În cursul anului 2006, datorită lipsei fondurilor la capitolul drumuri județene, Liviu Nicolae Dragnea propune și obține aprobarea consilierilor județeni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani în valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor județene (…) câștigătorul fiind tot SC Tel Drum SA, care și-a asigurat lucrări pe o perioadă de 3 ani”, se arată în informarea DGPI. 

 

Ancheta jurnalistică mai arată că întregul caiet de sarcini ”a fost special croit pentru corporație, în timp ce județul Teleorman, cu un buget sărac, care nu depășea 200 de milioane lei anual, a înregistrat o datorie publică de 1,5 miliarde lei.”

 

Rise Project mai arată că raportul secret care nmonitoriza gruparea ”Dragnea 2011” a fost ”îngropat instituțional, fără efecte judiciare. Până acum, când cineva l-a scurs din sistem. Nota clasificată a urmat trei filiere, ajungând la mai mulți beneficiari, iar RISE a încercat să reconstituie traseul documentului pas cu pas. Prima, și cea uzuală, a presupus trimiterea informării în centrala DGPI de la București, adică „pe flux” – intranetul criptat folosit de structura de informații”. 

 

Citiți integral investigația ”Serviciul lor secret” pe site-ul Rise Project

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22