DNA, pentru Parchetul General: Eliberare conditionata doar dupa achitarea prejudiciului

Vlad Toma | 12.02.2016

DNA a trimis astazi o propunere catre conducerea Parchetului General, în care arata ca eliberarea conditionata nu ar trebui sa mai fie aprobata daca nu este platit prejudiciul în dosar.

Pe aceeași temă

 

DNA arata ca exista o diferenta între noul si vechiul Cod Penal, Conducerea Ministerului Public fiind singura care poate propune ICCJ adoptarea unor decizii pentru unificarea practicii, prin recursuri în interesul legii care devin obligatorii odata publicate în Monitorul Oficial, transmite Digi 24.

 

DNA sustine ca, în actuala practica judiciară, o parte dintre judecatori resping eliberarea conditionata formulată ulterior intrarii în vigoare a actualelor Coduri Penale, care prevad ca eliberarea conditionata sa nu fie aprobata fara plata prejudiciului, chiar daca faptele pentru care detinutul este condamnat sunt anterioare lunii februarie a anului 2014.

 

Alti judecatori insa, adopta o alta orientare pentru fapte savarsite anterior intrarii în vigoare a noului Cod Penal, dar pentru care solitarea de eliberare conditionata este formulata dupa februarie 2014. Acestia considera ca legea veche este mai favorabila si nu mai iau în considerare plata a prejudiciului, admitand solicitarea de eliberare conditionata.

 

Depinde doar de conducerea Parchetului General dacă aceasta propunere a DNA, care cere in fapt renuntarea la procedura penala veche in favoarea celei noi, va fi înaintata catre ICCJ.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22