DNA: Percheziții la locuința omului de afaceri Remus Truica. E vizat si Paul Lambrino

Paul Cristescu | 09.12.2015

Procurorii DNA efectuează miercuri percheziții la domiciliul omului de afaceri Remus Truică, într-un dosar privind fapte de corupție. In dosar este vizat si Printul Paul Lambrino si este vorba de vinzarile litigioase ale Fermei Regale de linga Bucuresti, scrie Romania libera.

Pe aceeași temă

 

În dimineața de miercuri DNA Brașov a făcut nouă percheziții în București și Ilfov, între care și la domiciliul lui Remus Truică, la domiciliul unui avocat, suspect în dosar, potrivit Romania Libera.

 

E vorba de suveica vânzărilor de drepturi litigioase asupra  Fermei Regale Băneasa de lângă București, care aparținea Domeniilor Regale, proprietate a statului român. Ferma NU a fost în proprietatea Regelui Carol al II-lea ca să poată fi revendicată de nepotul său, Paul Lambrino, scrie jurnalista Ondine Ghergut.

 

Prințului i s-a făcut rău pe drumul spre DNA Brașov. A fost internat la un spital din Ploiești pentru evaluarea stării de sănătate. Dacă nu este nimic grav, ci doar un atac de panică, prințul Lambrino va fi dus la audieri. Prințul și-a vândut drepturi litigioase pe care NU le deținea

 

DNA precizează intr-un comunicat de presa.:"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Brașov, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2006 - 2015.În cursul zilei de 09 decembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei".

 

 

====

Procurorii anticorupție efectuează, miercuri, percheziții la locuința omului de afaceri Remus Truică, într-un dosar privind retrocedări ilegale. Perchezițiile ar viza retrocedări legate din fostele păduri ale Vlăsiei de lângă București ( Snagov) către prințul Paul Lambrino, spun surse judiciare. Pădurea ar fi făcut parte din Domeniile Coroanei, care aparțineau statutului, nu membrilor Casei Regale, și NU puteau fi retrocedate. Erau domenii ale statului.

 

Istoria retrocedării

 

Potrivit Romania libera, in 2002, când Remus Truică era șeful de cabinet al premierului de atunci, Adrian Năstase, prințul Paul Lambrino a solicitat restituirea a 46,78 hectare din pădurea "Fundul Sacului", parte a fostelor păduri ale Vlăsiei de pe malul Lacului Snagov .

În 2002, legea permitea retrocedarea a maximum 10 hectare de pădure. Această limitare a fost eliminată de Guvernul Tăriceanu în 2006. Solicitarea prințului Lambrino a fost aprobată de Consiliul Local Ilfov, așa că, prin instanță i-au fost restituite cele 46,78 hectare. Restituirea era, însă, ilegală, deoarece, cum a spus însuși MS Regele Mihai, pădurea  nu a aparținut membrilor Casei Regale, respectiv Regelui Carol al II-lea, bunicul prințului Lambrino, ci Domeniilor Regale, care erau proprietate a statului date în ADMINISTRAREA membrilor Casei Regale.

După retrocedarea către prințul Lambrino, o parte din pădure ar fi fost "cumpărată" de Remus Truică.

Instrumentarea acestei restituiri a mai fost investigată de procurori în 2010, dar atunci n-au existat probe suficiente pentru ca dosarul să fie trimis în judecată. Probele s-au constituit după ce Prințul Lambrino și soția sa Lia au apărut în interceptările  din dosarul "Hrebenciuc-retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure", investigate de procurorii anticorupție din Brașov.

 

Descinderea de miercuri la domiciliul lui TRUICĂ ar fi o procedură făcută într-un nou dosar penal, disjungere din dosarul retrocedării a peste 43.000 de hectare de păduri -prejudiciu de peste 303 milioane de euro ! -  în care au fost trimise în judecată 18 VIP-uri, multe în stare de arest, precum deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.

Din organizația infracțională a grupului "Hrebenciuc"  mai făceau parte senatorii Tudor Chiuariu, Ilie Sârbu, mai mulți judecători, precum și ÎNCĂ directorul general al ROMSILVA, Adam Crăciunescu.

Nu se cunosc motivele pentru care Adam Crăciuneascu e menținut în funcție de actualul Guvern, deși e judecat pentru organizare de grup infracțional și abuz în serviciu. Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, nu ne-a transmis argumentele pentru care îl menține pe funcție. Nici de la Guvern NU am primis răspuns.

Între disjungerile operate în dosarul "Hrebenciuc" al retrocedărilor ilegale există și una care îi viza pe senatorul PSD ( la data săvârșirii faptelor) ILIE SÂRBU, acum vicepreședinte al Curții de Conturi, pe Remus TRUICĂ,  fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, ca și pe prințul Paul Lambrino și pe soția sa, Lia.

Acum, procurorii anticorupție au ajuns la Remus Truică. Simultan, au loc percheziții și în alte opt locații - domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor firme.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22