DNA se autosesizează in privinta nerecuperarii celor 60 de milioane de euro din dosarul ICA

Vlad Toma | 02.02.2016

DNA a inceput urmarirea penala "in rem" in privinta neexecutării de catre ANAF a unor decizii definitive și executorii, printre care şi cea dată de Curtea de Apel București în dosarul ICA, in care s-a inregistrat un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

Pe aceeași temă

 

Digi24 arata ca DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la neexecutarea de către ANAF a unor hotărârii judecătorești, printre care şi cea dată în cazul lui Dan Voiculescu în dosarul ICA. ANAF a recuperat foarte puţin din prejudiciul inregistrat in dosarul privatizarii Institutului de Cercetări Alimentare, puţin peste 1%, din cauza mai multor procese deschise de firmele vizate de decizie.

 

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală "in rem" pentru nerecuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, anunta Romania Libera. Urmărirea penală are in vedere infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, de către funcţionari publici din cadrul ANAF, al altor instituţii şi de către persoane condamnate la pedepse privative de libertate. Conform sursei citate ar fi vizați atat șefi din ANAF cat si responsabili din Tribunalul București, care ar fi trebuit sa pună în executare pedepsele pronunțate de Curtea de Apel București.

 

Curtea de Apel  București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în august 2014.

 

Codruta Kovesi: Statul sta pe o gramada de hotarari definitive si nu le executa

 

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a declarat in luna septembrie a anului trecut ca activitatea ANAF si a ministerului de Finante lasa de dorit, acestea nereusind sa confiste prejudiciile recuperate in urma unor procese de coruptie. Ea a precizat ca sarcina ar trebui cedata ministerului de Justitie.

 

"Nu DNA e institutia care trebuie sa confiste efectiv banii (...) Noi punem intr-o tava dupa care oferim tava ANAF-ului, ministerului de Finante care trebuie sa execute aceste hotararii",a declarat Kovesi, citata de Hotnews, reamintind ca exista bunuri sechestrate in valoare de peste 300 de milioane de euro care ar permite dublarea salariilor medicilor, daca acestea ar fi executate.
 

"Am indisponibilizat bunurile si valorile, ei doar trebuie sa le execute. Nu s-a intamplat nimic in aceste opt luni", a spus Kovesi, intrebandu-se de ce nu se poate aplica aceeasi procedura care se foloseste in cazul persoanelor fizice care nu-si platesc spre exemplu taxele la primarie. "Este important ca statul sa inceapa sa execute efective aceste bunuri (...) Statul sta pe o gramada de hotarari definitive si nu le executa", a acuzat aceasta.
 

Procurorul sef a mentionat ca a fost sunata de un oficial de la ANAF care a informat-o ca gradul de recuperare al acestor bunuri sechestrate este de 12%. "Ok, dar vrem sa fie 90%", a spus aceasta, subliniind ca "trebuie sa existe un moment zero in care statul trebuie sa inceapa sa execute aceste sume efectiv"."Daca Ministerul de Finante nu se descurca poate sa dea aceasta atributie altor institutii, ministerului Justitiei. Este inadmisibil sa depunem un asa mare efort, de multe ori disponibilizam bunuri si in strainatate, conturi, iahturi, se dispune confiscarea sumelor existente dupa care nu se executa nimic", a comentat Kovesi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22