DNA: Senatorul ALDE Ilie Niță, plasat sub control judiciar

Dora Vulcan | 13.12.2017

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si l-au plasat pe senatorul ALDE Ilie Nita sub control judiciar pentru 60 de zile, acesta fiind acuzat de instigare la abuz in serviciu, operatiuni comerciale incompatibile cu functia si evaziune fiscala.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

In acelasi dosar, procurorii dispusesera deja punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 8 noiembrie 2017, fata de Florin Ivanovici, avocat in Baroul Suceava si practician in insolventa, acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

 

Ce spune DNA: 

 

In perioada 2012-2017, Nita Ilie, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava si ulterior senator in Parlamentul Romaniei, a exercitat in realitate atributiile de administrare si control ale unei societati comerciale, desi, potrivit statutului societatii, administrator era o alta persoana. Acesta ar fi actionat in aceeasi maniera si dupa intrarea societatii in procedura de insolventa, din dispozitia judecatorului sindic, desi prerogativele acestei functii au fost preluate de catre Ivanovici Florin, in calitate de lichidator judiciar.

 

In acest context, in perioada 26.04.2013 - 27.09.2017, Ivanovici Florin, la instigarea lui Nita Ilie, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu prevazute de legislatia primara, in sensul ca:

- nu a condus intreaga activitate a societatii comerciale respective,

- a tergiversat procedura de insolventa pe o perioada de peste 4 ani, in conditiile in care activul societatii se limita la patru autovehicule, din care trei nefunctionale, iar procedura nu este incheiata nici in prezent,

- nu si-a precizat pozitia de a mentine si executa sau de a denunta un contract de parteneriat public privat incheiat anterior intre societatea comerciala respectiva si o unitate administrativ teritoriala, despre existenta caruia avea cunostinta.

 

Actionand in aceasta maniera, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activitatii comerciale de catre Nita Ilie, perioada in care acesta a realizat incasari in cuantum total de 706.466 lei, neevidentiate si nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material in acelasi cuantum creditorilor firmei respective, intrucat sumele de bani obtinute nu au fost aportate la masa credala in vederea stingerii debitelor (care se ridicau la nivelul sumei de 1.215.952 lei).

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22