DNA strange cercul in jurul ministrului de Finante, Darius Valcov: A fost retinut actualul primar din Slatina

M.b. | 14.03.2015

Pe aceeași temă

 

Procurorii anticorupție i-au reținut sâmbătă pe doi dintre complicii ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, acuzat că ar fi primit mită de aproximativ două milioane de euro pentru a aranja, pe vremea c\nd era primar la Slatina, câștigarea unor licitații pentru contracte publice.

 

Cei doi sunt actualul primar din Slatina – Florin Minel Prina, și omul de afaceri Lucian Petruț Șușală (despre care presa locală spune că ar fi fost șoferul lui Darius Vâlcov și care acum este director al SC Imobiliare Consloc SRL, administrată de Primăria Slatina), ambii apropiați ai ministrului de Finanțe.

 

Ei sunt acuzați în dosarul lui Vâlcov, urmărit penal pentru care ar fi primit o mită de 2 milioane de euro, potrivit procurorilor, din care aproximativ 1,4 milioane i-ar fi fost dați cash actualului ministru, fost primar la Slatina.

 

Prina, care a devenit primar după ce Vâlcov a intrat în politica mare (fiind ales senator în 2012), a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la trafic de influență.

 

Șușală este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscală, spălare de bani.

 

 Cei doi au fost reținuți și vor fi prezentați azi la instanță, cu cerere de arestare preventivă.

 

DNA i-a mai pus sub acuzare și pe Bogdan Timofte și Constantin Cristian Tomescu, pentru aceleași fapte ca și în cazul lui Șușală.

 

Vâlcov ar fi acceptat în 2009 propunerea de a-i aranja unui om de afaceri câștigarea lucrărilor din orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, lucrări au fost contractate în cadrul proiectului pe bani europeni „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”.

 

Actualul ministru a fost primar în Slatina,poziție în care a fost votat prima dată în 2004, când era membru PDL: A demisionat din acest partid în martie 2012, iar în iunie a câștigat al treilea mandat la primărie, ca reprezentant al PSD. Și-a dat demisia din administrația locală, pentru a candida și a obține un loc în Senat. În august 2014 a fost numit ministru delegat pentru buget, iar în decembrie, ministru al Finanțelor. 

 

“În schimbul acestor servicii, primarului I s-a propus un comision de 20% din valoarea contractelor.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări”, spun procurorii DNA.

 

Din mita promisă, Darius Vâlcov ar fi primit cash doar circa 1,4 milioane de euro, bani dați direct, în biroul firmei respective,  în tranșe plătite de fiecare dată când Compania De Apă Olt deconta noi lucrări în contul societății.

 

La un moment dat, însă, în 2012, omul de afaceri nu a mai putut onora promisiunea, fiindcă societatea avea probleme financiare.

 

În acel moment s-a apelat la Minel Florin Prina, pe atunci viceprimar, care, “având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, potrivit DNA.

 

Suma livrată astfel, prin intermediul unor firme, ar fi de 2.480.000 lei.

 

Timofte Petrică Bogdan și Tomescu Constantin Cristian au fost puși sub control judiciar, probabil pentru că au acceptat să colaboreze cu procurorii.

 

Ponta pe Facebook: Vâlcov va continua să aibă un rol determinant în proiectul Codului Fiscal

 

 

Premeirul a postat sâmbătă, pe contul său de Facebook, un mesaj în care apreciază contribuția ministrului de Finanțe în proiectul noului Cod Fiscal:

 

“Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Vâlcov a avut și va continua să aibă un rol determinant!).

Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preț și în orice conjunctură politică! Dezvoltarea economică a țării este direct legată de adoptarea și implementarea acestui nou Cod - posibilă datorită muncii oamenilor din această țară și rezultatelor guvernării din 2012-2015!”, scrie premierul pe pagina sa de Facook.

 

Cine este denunțătorul

 

Denunțătorul ar fi, potrivit mai multor publicații, omul de afaceri Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion.

 

Firma a intrat în insolvență, iar Berna a fost trimis în judecată, în noiembrie 2014, în stare de arest, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar în care este acuzat, alături de alte persoane, că ar fi produs un prejudiciu de peste 100 milioane de euro.

 

Foto: Berna, arestat preventiv anul trecut

 

Potrivit ZF, Tehnologica Radion a câştigat numai în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte câştigate de-a lungul timpului se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22