Dăncilă spune că e deschisă, dar nu vrea să-și dea cu părerea despre violențele jandarmilor

Redactia | 07.09.2018

Premierul Dăncilă a declarat ziariștilor că are „toată deschiderea” să vorbească atât în Parlamentul European, cât și cel național pe tema reprimării violente a mitingului din 10 septembrie, însă nu consideră benefic „să ne dăm fiecare cu părerea”.

Pe aceeași temă

 

Această atitudine este cel puțin ambiguă, atât timp în scrisoarea adresată președintelui Comisiei Europene s-a pronunțat în favoarea unei tentative de lovitură de stat și că intervenția jandarmilor a fost perfect legală și justificată.

 

„Categoric am toată deschiderea să merg și în Parlamentul European, și și în Parlamentul României acolo unde voi fi chemată”, a răspuns Viorica Dăncilă. Însă a ținut să adauge imediat că „nu e benefic să ne dăm cu părerea” și că este de preferat „să lăsăm rezultatele anchetei” să stabilească adevărul.

 

Plenul Parlamentului European va organiza, la începutul lunii octombrie, o dezbatere pe tema violențelor de la protestul din București din 10 august. Inițiativa aparține grupului Verzilor, cei care au propus și dezbaterea din februarie privind modificarea legilor Justiției din România.

 

"Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, care e formată din preşedinţii grupurilor politice din PE, a decis în unanimitate la propunerea Verzilor Europeni  să convoace o dezbatere plenară despre violenţele de la protestul din România din 10 august" a declarat europarlamentarul PNL Daniel Buda pentru HotNews.ro.

 

În mod uzual, la astfel de întâlniri este invitat premierul țării dar agenda și confirmările se fac înaintea dezbaterii plenare. Nu se știe deocamdată dacă va fi adoptată și o rezoluție după dezbatere.

 

Cum își dădea cu părerea Viorica Dăncilă în scrisoarea trimisă pe 16 august președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker:

 

În scrisoarea transmisa CE, Viorica Dancila afirma ca protestul nu a avut organizatori si din acest motiv au existat manifestanti care au instigat la actiuni violente. In aceste conditii, spune premierul, jandarmii au actionat in conformitate cu legislatia in vigoare.

 

"Bilantul primelor sase luni de guvernare a fost receptat pozitiv in mare parte, existand totodata observatii si critici - legitime intr-un sistem democratic european - care incurajeaza diversitatea de opinii.

 

In acest context, a fost anuntata o manifestare de protest, la Bucuresti, pentru data de 10 august, la care urmau sa participe reprezentanti din diaspora romaneasca. Pe masura ce se apropia data evenimentului si avand in vedere ca obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociatiile romanilor din strainatate, initiatoare ale manifestatiei, s-au retras din organizarea protestului.

 

Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participarii unor manifestanti care au instigat la actiuni violente. Au fost incercari repetate de intrare in sediul guvernului, de fortare a cordoanelor de jandarmi si de intimidare a unor obiective in spatiul public.

 

In aceste conditii, fortele de ordine au intreprins demersuri de oprire a violentelor in conformitate cu legislatia in vigoare, iar fata de plangerile unor demonstranti care au reclamat faptul ca au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate", afirma Viorica Dancila.

 

Totodata, Dancila a transmis CE ca presedintele Klaus Iohannis a adus acuze Guvernului si a facut apel la continuarea protestelor.

 

"Manifestatia din 10 august a devenit un subiect de disputa politica intensa, majoritatea liderilor partidelor au facut apel la calm si la izolarea fortelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au facut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducand acuze institutiilor statului, fortelor de ordine, respectiv celor care in toate statele membre au rolul de a proteja cetatenii fata de agresiuni si actiuni violente. Consider ca aceste incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos in randul statelor democrate.

 

De asemenea, functia constitutionala de mediator intre societate, fortele politice si institutiile statului, care revine presedintelui Romaniei, conform atributiilor din legea fundamentala, a fost ignorata de catre acesta, care dimpotriva a gasit momentul sa aduca acuze guvernului si sa faca un apel la continuarea protestelor", se arata in scrisoarea trimisa de Dancila catre CE.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22