Pe aceeași temă
La România TV, sâmbătă seară a vorbit chiar premierul Viorica Dăncilă care a spus că președintele Iohannis este obligat s-o demită pe Kovesi: „Măsura pe care o va lua Iohannis cu privire la Kovesi trebuie sa respecte Constituția ”, accentuând că raportul ministrului Justiției este „foarte detaliat și argumentat”.
Ea l-a sfătuit pe președintele Iohannis să aprobe propunerea lui Tudorel Toader, despre care a spus că este un profesionist și că îl admiră foarte mult.
„Cred că domnul Klaus Iohannis trebuie să citească cu foarte multa atenție acest raport, toate privirile, acum, sunt îndreptate către domnia sa, și că în urma citirii acestui raport trebuie să ia măsurile care se impun pentru a arăta că legea în România este sfântă și trebuie respectată de toată lumea", a declarat Dăncilă.
„Eu cred că, aici, dincolo de persoană trebuie să fie luată măsura care să se încadreze din punct de vedere juridic și să respecte Constituția. ... Cred că trebuie să vedem ceea ce se spune în raport, și vedem o argumentare foarte bună, și cred că trebuie să ne încadrăm în ceea ce prevede justiția", a mai spus Viorica Dăncilă, la întrebarea privind „conflictul” dintre Palatul Victoria și Cotroceni.
Să reamintim că la instalarea actualului guvern Dăncilă, copreședintele coaliției aflate la guvernare, Călin Popescu Tăriceanu, declara că premierul nu este altceva decât un simplu „administrator” care trebuie doar să urmărească programul de guvernare scris în sediul din șos. Kiseleff. Iar până în prezent, dna Dăncilă a demonstrat că este capabilă să nu devieze un milimetru de la linia dictată de coaliția PSD-ALDE, căreia, pentru că trebuie să poarte un nume i s-a spus Liviu Dragnea.
Duminică seară la Antena 3 Mihai Gâdea împreună cu Mircea Badea spuneau în platou, la sinteza zilei: „Kovesi este deja demisă și nici Iohannis n-o poate salva, doar că încă ei nu știu chestia asta”.
În susținerea acestor afirmații, l-au adus în emisiune, via luju.ro, pe fostul președinte al Curții Constituționale (CCR) din perioada 2004 – 2007, Ioan Vida, care a afirmat că președintele Iohannis este obligat să accepte cererea de demitere a Codruței Kovesi formulate de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Declarațiile lui Vida vin ca răspuns la argumentația unui alt președinte al CCR, despre care la Antena 3 și RTV nu se mai face vorbire, și anume Augustin Zegrean.
Zegrean explică citând din cadrul legal că președintele Klaus Iohannis are dreptul să refuze propunerea ministrului Justiției de demitere a șefei DNA, deși în lege nu este trecut explicit acest drept al președintelui.
Statutul magistraților spune clar cum se desfășoară revocarea procurorilor numiți în funcții de conducere prin decret prezidențial: „Art. 54 alin. (4) Se face de către Președintele României, la propunerea ministrului Justiției (...) cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.” Legea nu spune, însă, foarte clar, că șeful statului poate să refuze propunerea de revocare făcută de ministru.
Augustin Zegrean, și el fost președinte al Curții Constituționale, susține la rândul lui că șeful statului poate respinge cererea de revocare, de vreme ce Legea fundamentală îi dă dreptul să și refuze admiterea în magistratură.
„Spațiul de manevră al președintelui este prevăzut în Constituție. Cel care numește și revocă, în general. Nu-i poate nimeni impune să revoce sau să respingă. Nu poți să îl forțezi pe președinte să facă cum zici tu”, a declarat Augustin Zegrean, pentru Digi 24.
El aduce în sprijinul afirmațiilor sale, o decizie anterioară a CCR prin care a reafirmat dreptul președintelui României de a face numiri și revocări la vârful magistraturii.
„Dacă președintele României nu ar avea nici un drept de examinare și de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor și procurorilor sau în anumite funcții de conducere, ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat și nici măcar o singură, dată, atribuțiile Președintelui României (...) ar fi golite de conținut și importanță”, se arată în decizia CCR 375/06.07.2005.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis consideră că nu este câtuși de puțin obligat să contrasemneze cererea făcută de ministrul Toader: „Dacă legea prevede o posibilitate sau o oportunitate, atunci ea nu poate fi cenzurată, dacă legea spune că președintele revocă, atunci e chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu și doar președintele poate hotărî acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.