Doar 19 paturi ATI libere pentru pacienții Covid-19, în spitalele din România

Laurentiu Gheorghe | 20.09.2021

În spitalele din România, luni după-amiază erau neocupate doar 19 paturi la ATI pentru pacienții cu Covid-19, iar în București, Cluj sau Timișoara nu mai este niciun pat liber, conform datelor oficiale.

Pe aceeași temă

La nivel național sunt operaționale 1.087 de paturi ATI pentru pacienții cu Covid-19, iar autoritățile spun că dintre acestea 116 sunt paturi rezervate persoanelor cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. "Se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare", mai susțin autoritățile.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că luni, la ora 14.00, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.087 de paturi ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea, 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 (obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie).

Potrivit datelor oficiale, la nivel național sunt libere la acest moment 19 paturi ATI pentru pacienții COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

În București - unde sunt avizate de DSP 237 de paturi ATI COVID - nu mai sunt paturi libere la acest moment.

Situație paturi ATI neocupate destinate pacienților COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale:

  • Arad - 1

  • Brașov -5

  • Constanța - 1

  • Iași - 3

  • Sibiu - 3

  • Tulcea - 5

  • Vaslui - 1

Autoritățile susțin că „se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare".

„Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare", adaugă sursa citată.

Beatrice Mahler, managerului Institutului Marius Nasta, a declarat la Digi24 că paturile se eliberează doar când pacenţii mor şi spune că „va fi extrem de greu în spitale în perioada următoare”.

Managerul unităţii sanitare a declarat că va face o solicitare pentru a creşte numărul de paturi pentru pacienţii care au Covid. Spitalul încă tratează şi pacienţi non-Covid. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta", a declarat la Digi24 că secţia ATI este plină şi că şi în secţii sunt pacienţi care au nevoie de terapie intensivă.

„Orice pat se ocupă în câteva minute. Secţia e plină şi ea. Locurile eliberate s-au eliberat doar pentru că pacienţii nu au reuşit să treacă prin afecţiune cu bine.”

Ea spune că în weekend au murit multe persoane şi că este o situaţie tot mai dificilă, vieţile pierdute marcând personalul medical.

Pierdem un număr mare de oameni, deoarece afectarea cu care vin e extrem de mare, capacitatea lor pulmonară este grav afectată. Ei vin foarte târziu, sunt foarte puţine şanse medicale de succes în cazul lor. Am avut unde să internăm, dar pentru că unii pacienţi au pierdut lupta cu viaţa", a afirmat medicul. Ea a precizat că în weekend au murit de Covid 7 pacienţi. Tot medicul precizează că: „dintre cei bolnavi, 90% sunt nevaccinaţi, pentru ei avem emoţii. Pentru cei aproximativ 10% care sunt vaccinaţi avem speranţe”. „E doar începutul presiunii. La ce vedem că se întâmplă, cum se raportează infectările, cum sunt respectate regulile, mi-e teamă că suntem doar la început şi că va fi extrem de greu în spitale în următoarea perioadă", a mai afirmat Mahler.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22