Documentatia profesorului Dogaru a ajuns la Consiliul de Atestare a Diplomelor

Dora Vulcan | 11.05.2016

UEFISCDI, care gestioneaza banii destinati cercetarii si cu atributia de a sesiza CNATDCU, anunta ca a primit documentele suplimentare transmise de profesorul Cristian Dogaru - privind suspiciunile de plagiat in tezele de doctorat ale lui Ponta, Toba, Licu si altii - si ca le-a trimis deja Consiliului.

Pe aceeași temă

 

 

UEFISCDI a confirmat ca sesizarea este conforma si ca a fost deja transmisa spre solutionare Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunte pe sesizarile de plagiat.

 

 

Este vorba de o sesizare facuta de patru cercetatori romani care lucreaza in strainatate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elvetia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca si profesorul Vladimir Tismaneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

 

Ministerul Educatiei anunta luni ca a demarat, la solicitarea celor patru, analiza tezelor de doctorat unde au existat suspiciuni de plagiat. Sunt vizate tezele lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Toba si altii. In maximum 45 de zile, ei ar putea ramane fara titlul de doctor, anunta luni ministerul prin purtatorul sau de cuvânt, citat de Mediafax.

 

Intregul demers a fost initiat pe 12 martie de Cristian Dogaru, conferentiar la University Campus Suffolk din Anglia, care a trimis o sesizare Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunte pe sesizarile de plagiat - cu privire la mai multe cazuri de plagiat a tezelor de doctorat, printre care si cel al fostului premier Victor Ponta. Profesorul Vladimir Tismaneanu de la Universitatea din Maryland, SUA, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva (Elvetia) si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University (Danemarca) i s-au alaturat ulterior.

 

Cristian Dogaru este, potrivit propriei sale platforme conferentiar la University Campus Suffolk, Scoala de Stiinte Sociale Aplicate, in Ipswich, Marea Britanie. In trecut a fost cercetator stiintific la Universitatea din Berna, Institutul de Medicina Sociala si Preventiva. A absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti si a terminat un doctorat in Stiinte Sociale (Human Development) la Oregon State University, SUA.

 

Dr. Cristian Dogaru, Lecturer, Early Childhood Studies/ Special Educational Needs and Disability Studies, PhD programme coordinator, University Campus Suffolk, initiator al intregului demers, a comentat pentru Revista 22 actiunea ministrului Curaj:

 

„Salut initiativa Ministerului Educatiei pentru inceperea procesului de curatenie in sistemul de educatie romanesc, e un lucru care ar fi trebuit inceput demult. Sunt totusi oarecum sceptic in privinta momentului ales, care a coincis cu ziua in care Senatul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea legii educatiei. Proiectul de lege votat de Senat face parte, in mod evident, din procesul mai larg de (contra)atac concertat, pe mai multe fronturi, al penalilor si coruptilor asupra valorilor democratice si morale din Romania; vedem ce se intampla in justitie, vom vedea ce se intampla in sanatate. Demersul ministrului Curaj poate fi interpretat in doua chei: un semnal de detasare clara de acest proces, aceasta ‚restauratie’ cum a fost denumita in presa, sau strategie de ‚tragere de timp’, ‚praf in ochi’, etc., avand in vedere ca legea votata in Senat poate face demersul initiat de domnia sa caduc.”

 

In urma cu o zi, contactat de Revista 22, profesorul Vladimir Tismaneanu a comentat demersul ministerului şi i-a transmis şi un mesaj lui Victor Ponta:

 

Pentru mine şi toţi cei care am luptat pentru demascarea mega-plagiatorului Victor Ponta, este o ştire extrem de îmbucurătoare. Mai bine mai târziu decât niciodată! Aşa va intra acest Che Gurvara din Balcani în istorie: ca un pungaş, un hoţ, un infractor. Ruşine încă şi încă o dată, Victor Ponta, ai distrus imaginea învăţământului românesc. Şi nu doar tu, ci întreaga şleahtă de plagiatori care şi-a făcut de cap sub al tău sinistru patronaj!”

 

Purtatorul de cuvant al ministerului anunta, luni, ca CNATDCU ar putea retrage in 45 de zile incepand de luni, 9 mai, titlul de doctor pentru: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu Neagu, Mihai Stanisoara, Dumitru Parvu si Petre Toba, informa Mediafax, citat de Hotnews.

 

 

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a confirmat pentru Mediafax ca ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU initierea demersurilor necesare pentru analiza si solutionarea distincta a cazurilor sesizate in 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat in cazul mai multor fosti si actuali demnitari si persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba.

 

 

"In egala masura, am trimis universitatilor la care persoanele in cauza si-au sustinut tezele de doctorat sa trimita la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza in comisiile de specialitate. Totodata, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare si functionare CNATDCU, ca in termenul prevazut, sa se pronunte asupra sesizarilor", a explicat Amarandei pentru agentia citata.

 

 

Purtatorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o luna dupa solicitarea indreptata de catre Ministerul Educatiei initiatorilor sesizarii, de a furniza informatii suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare la care nu a primit raspuns: "In 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au facut sesizarea comuna, o serie de completari, la care nu am primit insa raspuns. In consecinta, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiza, pentru fiecare caz in parte", a mai spus Amarandei.

 

 

Dr. Cristian Dogaru, de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, a trimis un raspuns catre UEFISCDI, prin care pune la dispozitie documentele suplimentare solicitate

 

El arata ca motivul intarzierii a fost ca "urma sa organizez documentele 'brute' pe cazuri, dar le pun la dispozitie pentru urgentarea analizei. De asemenea, asteptam sa fie votata noua componenta CNATDCU".

 

Raspunsul integral transmis de Cristian Dogaru catre UEFISCDI:

 

<<In urma raspunsului dumneavoastra din 7 Aprilie 2016 la sesizarea trimisa de catre mine catre CNATDCU pe data de 12 Martie 2016, si in lumina comunicatului Ministerului Educatiei de pe data de 9 Mai 2016, prin care se anunta ca ministrul Adrian Curaj a solicitat la CNATDCU "initierea demersurilor necesare pentru analiza si solutionarea distincta a cazurilor sesizate in 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat in cazul mai multor fosti si actuali demnitari", doresc sa va aduc la cunostinta ca documentele suplimentare solicitate in adresa din 7 Aprilie 2016 sunt disponibile la adresa http://tiny.cc/Sesizare-CNATDCU; documentele urmau a fi organizate pe cazuri, acesta fiind motivul intarzierii in furnizarea lor. Avand insa in vedere ca Ministerul Educatiei a initiat demararea procedurii de analiza a cazurilor sesizate si ca va pune la dispozitia CNATDCU tezele de doctorat vizate, va pun la dispozitie documentele suplimentare solicitate, chiar daca sunt neorganizate, pentru urgentarea analizei. Sunt convins ca CNATDCU va putea extrage informatiile necesare din aceste documente.

La adresa respectiva veti gasi si varianta text a articolelor publicate pe hotnews.ro in urma anchetei jurnalistice pe acest subiect, precum si sesizarile pe care le-am transmis CNATDCU in trecut.

Al dvs. Dr. Cristian Dogaru, Faculty of Arts, Business and Applied Social Science, University Campus Suffolk, United Kingdom>>

 

In cererea trimisa, luni, la CNATDCU se mentioneaza: "Va rugam sa initiati in cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza si solutionarea distincta a tuturor cazurilor cuprinse in aceasta sesizare. Anexam textul sesizarii insotit, cu ajutorul link-urilor, de alte informatii relevante care pot fi utile analizei dumneavoastra".

 

Sesizarea ii vizeaza pe:

·         fostul premier Victor Ponta;

·         fostul vicepremier si ministru de Interne, Gabriel Oprea;

·         primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucuresti, Neculai Ontanu;

·         prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, Bogdan Licu;

·         avocatul Loredana Radu, fost aparator al lui Victor Ponta, in prezent cercetata pentru coruptie;

·         fosta secretara a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu;

·         fostul ministru al Apararii si senator si deputat de Mehedinti, Mihai Stanisoara;

·         fost adjunct al sefului Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul-sef Dumitru Parvu si actualul ministru de Interne, Petre Toba.

 

 

De asemenea, Ministerul Educatiei a solicitat Bibliotecii Nationale, sa puna la dispozitia CNADCU copii ale tezelor de doctorat vizate si, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a indreptat catre universitati.

Este vorba de:

·         Universitatea din Bucuresti,

·         Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul",

·         Academia de Politie "Al. I Cuza"

·         Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", care au primit solicitari in acest sens.

 

Nu in ultimul rand, ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de sustinere a tezei pentru fiecare persoana in parte.

 

In paralel cu analiza universitatilor, comisiile de analiza CNATDCU isi vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat.

 

Odata stabilit de CNATDCU ca este vorba de o teza de doctorat plagiata, reprezentantii institutiei vor inainta ministrului Educatiei decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui sa o semneze.  

 

Documentatia integrala o gasiti AICI.

 

 

Scrisoarea deschisa trimisa de Cristian Dogaru catre CNATDCU pe data de 12 martie:



<
Waterfront Building, Neptune Quay
Ipswich, IP4 1QJ

Unitatea Executiva pentru Finantarea 
Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovari (UEFISCDI)
Str. Mendeleev nr. 21-25,
Biroul Secretariatului CNATDCU
Sector 1, Cod 010362, Bucuresti.

Conform Hotararii de Guvern Nr. 134 din 02 Martie 2016 pentru modificarea si completarea Codului studiilor universitare de doctorat, publicata pe pagina Ministerului Educatiei Nationale si a Cercetarii Stiintifice (http://www.edu.ro/index.php/pressrel/24081) si in Monitorul Oficial Nr. 182

(...) orice persoana fizica sau juridica poate sesiza in scris Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor.

In termen de 45 de zile, CNATDCU trebuie sa se pronunte cu privire la aceasta sesizare. Decizia CNATDCU poate fi contestata in termen de 10 zile, Consiliul avand alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU vor deveni obligatorii pentru ministru, care va trebui sa emita ordinul de retragere a titlului si eventualele sanctiuni pentru scolile doctorale.

In numele meu personal, precum si in numele celorlalti semnatari ai acestei scrisori, de la care am obtinut acordul de a-i reprezenta, depun pe aceasta cale o sesizare referitoare la nerespectarea standardelor de etica profesionala de catre persoanele numite in lista de mai jos, mai precis suspiciunea de plagiat a tezelor de doctorat. Tezele de doctorat ale subnumitilor au fost analizate in urma unor anchete de presa, iar rezultatele ofera dovezi incontestabile cum ca numitele lucrari ar fi fost plagiate in mod masiv. In dreptul fiecarui nume gasiti numele coordonatorului de doctorat precum si adresa electronica a rezultatelor fiecarei analize efectuate si publicate in presa.

Va rog sa transmiteti aceasta sesizare Consiliului General al CNADTCU.

Victor Viorel Ponta (coordonator Adrian Nastase):http://www.unibuc.ro/n/organizare/comisia-de-
etica/Arhiva_cazuri.php
 (sectiunea Materialele realizate de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti in cazul auto-sesizarii referitor la acuzatiile de plagiat aduse dr. Victor Ponta); http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18864120-universitatea-din-bucuresti-trimis-adresa-oficiala-ministrului-educatiei-retraga-titlul-doctor-acordat-lui-victor-ponta.htm; http://integru.org/reviews/ponta-2003-phd-thesis

Gabriel Oprea (coordonator Ion Neagu): http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20269205-exclusiv-gabriel-oprea-primul-autor-plagiat-muncit-copy-paste-cut-alte-metode.htm
Neculai Ontanu (coordonator Gabriel Oprea): http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20351044-exclusiv-suspiciuni-plagiat-teza-doctorat-lui-neculai-ontanu-primarul-sectorului-2-secretar-general-unpr-care-facut-lucrarea-sub-indrumarea-lui-gabriel-oprea.htm
Bogdan Licu (coordonator Gabriel Oprea): http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20390210-exclusiv-treilea-plagiat-coordonat-gabriel-oprea-bogdan-licu-prim-adjunct-procurorului-general-romaniei.htm
Loredana Radu (coordonator Gabriel Oprea): http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20381484-exclusiv-clubul-select-plagiatorilor-avocata-lui-victor-ponta-suspecta-plagierea-tezei-doctorat-loredana-radu-fost-coordonata-gabriel-oprea-suspect-plagiat.htm
Adela Popescu (coordonator Gabriel Oprea): http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20394870-exclusiv-apogeul-imposturii-gabriel-oprea-facut-secretara-doctor-stiinte-militare-informatii-propunerea-ministrului-traian-basescu-decorat-doua-ori-klaus-iohannis-dat-cea-mai-inalta-distinctie-stat-es.htm
Mihai Stanisoara (coordonator Gabriel Oprea):http://www.hotnews.ro/stiri-20404572-exclusiv-mihai-stanisoara-devenit-doctor-baza-celei-mai-rusinoase-teze-plagiate-plagiatul-numarul-cinci-coordonat-gabriel-oprea.htm
Dumitru Parvu (coordonator Gabriel Oprea): http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20474669-exclusiv-sasea-lucrare-doctorat-plagiata-coordonata-gabriel-oprea-chestor-sef-politie-dumitru-parvu-obtinut-doctoratul-academia-politie.htm
Petre Toba (coordonator Anghel Andreescu): http://pressone.ro/toba-de-carte-250-de-pagini-din-teza-de-doctorat-a-ministrului-de-interne-petre-toba-sunt-copiate-din-alte-lucrari/

In asteptarea unui raspuns grabnic,

Ai dvs.

Dr. Cristian Dogaru, Faculty of Arts, Business and Applied Social Science, University Campus Suffolk, United Kingdom

Dr. Lucian Ancu, Departement de physique nucleaire et corpusculaire, University of Geneva, Switzerland

Professor Horia Cornean, Department of Mathematical Sciences, Aalborg University, Denmark

Professor Vladimir Tismaneanu, Director of the Center for the Study of Post-communist Societies at University of Maryland, USA>>

 

Mai multe despre initiatorul intregii actiuni, dr. Cristian Dogaru, AICI

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22