Pe aceeași temă
Dolarul, care este considerat o valoare de refugiu, este în creștere pe piețele valutare, mai ales după anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.
Problemele de pe piețele energetice, după ce Moscova a redus aprovizionarea cu gaze în Europa, au dus în ultimele luni la o scădere a cotației euro și a creșterii dolarului. Creșterea dolarului va avea ca efect scumpirea gazelor și petrolului, care se tranzacționează pe piața internațională în moneda americană.
Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane, a urcat cu 0,9% până la 111,55 puncte, un nou record înregistrat după 2002.
Euro a ajuns la 0,98 dolari pentru prima dată de la sfârșitul lunii octombrie 2002.
De asemenea, moneda americană a atins un nivel record față de lira sterlină din martie 1985, de 1,12 dolari pentru o liră.
La această evoluție contribuie și decizia Rezervei Federale Americane. Pentru a cincea oară consecutiv, FED a anunțat o nouă majorare puternică, cu 0,75 puncte procentuale, a ratei dobânzii cheie, la 3,25% pe an. Scopul este acela de a combate inflația ridicată, care a urcat la 8,3% în luna august în SUA.
Mișcarea Fed a fost anticipată de majoritatea economiștilor după ce Indicele Prețurilor de Consum (IPC) a crescut mai mult decât se aștepta în august. Ultima dată când ratele dobânzilor au fost atât de ridicate a fost în ianuarie 2008, după care a venit criza creditelor subprime.
Sunt, însă, îngrijorări tot mai mari că prețul combaterii inflației ar putea fi o recesiune dură. Peste tot în lume, băncile centrale încearcă să aducă inflația sub control. La începutul lunii, și Banca Centrală Europeană și-a majorat ratele tot cu trei sferturi de punct procentual, lucru nemaiauzit până acum.
„Aș vrea să existe o cale mai puțin dureroasă pentru combaterea inflației”, a declarat șeful Fed, Jerome Powell, în conferința de presă de după întrunirea conducerii băncii centrale americane, „dar din păcate nu există”.
„Să sperăm că va fi foarte bine, dar să ne pregătim pentru ce-i mai rău”, a spus șeful Fed, care anticipează noi majorări ale dobânzilor, inflația nefiind deloc „tranzitorie”, așa cum o caracteriza administrația Biden cu ceva vreme în urmă.
Prognoza Fed pentru acest an indică o creștere economică de 0,2% pentru a se majora la 1,2% în 2023. Însă SUA a înregistrat valori negative pentru evoluția PIB în primele două trimestre ale anului curent, ceea ce arată o recesiune tehnică, iar evoluția PIB-ului nu arată o îmbunătățire semnificativă pentru trimestrul al treilea.