Dolarul american a trecut în premieră de 5 lei și a depășit euro

L. G. | 22.09.2022

La cursul oficial al BNR, un dolar american este cotat la 5,0103 lei. Euro a ajuns la valoarea de 4,9412 lei, în ușoară scădere față de ieri.

Pe aceeași temă

Dolarul, care este considerat o valoare de refugiu, este în creștere pe piețele valutare, mai ales după anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.

Problemele de pe piețele energetice, după ce Moscova a redus aprovizionarea cu gaze în Europa, au dus în ultimele luni la o scădere a cotației euro și a creșterii dolarului. Creșterea dolarului va avea ca efect scumpirea gazelor și petrolului, care se tranzacționează pe piața internațională în moneda americană.

Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane, a urcat cu 0,9% până la 111,55 puncte, un nou record înregistrat după 2002.

Euro a ajuns la 0,98 dolari pentru prima dată de la sfârșitul lunii octombrie 2002.

De asemenea, moneda americană a atins un nivel record față de lira sterlină din martie 1985, de 1,12 dolari pentru o liră.

La această evoluție contribuie și decizia Rezervei Federale Americane. Pentru a cincea oară consecutiv, FED a anunțat o nouă majorare puternică, cu 0,75 puncte procentuale, a ratei dobânzii cheie, la 3,25% pe an. Scopul este acela de a combate inflația ridicată, care a urcat la 8,3% în luna august în SUA.

Mișcarea Fed a fost anticipată de majoritatea economiștilor după ce Indicele Prețurilor de Consum (IPC) a crescut mai mult decât se aștepta în august. Ultima dată când ratele dobânzilor au fost atât de ridicate a fost în ianuarie 2008, după care a venit criza creditelor subprime.

Sunt, însă, îngrijorări tot mai mari că prețul combaterii inflației ar putea fi o recesiune dură. Peste tot în lume, băncile centrale încearcă să aducă inflația sub control. La începutul lunii, și Banca Centrală Europeană și-a majorat ratele tot cu trei sferturi de punct procentual, lucru nemaiauzit până acum.

„Aș vrea să existe o cale mai puțin dureroasă pentru combaterea inflației”, a declarat șeful Fed, Jerome Powell, în conferința de presă de după întrunirea conducerii băncii centrale americane, „dar din păcate nu există”.

„Să sperăm că va fi foarte bine, dar să ne pregătim pentru ce-i mai rău”, a spus șeful Fed, care anticipează noi majorări ale dobânzilor, inflația nefiind deloc „tranzitorie”, așa cum o caracteriza administrația Biden cu ceva vreme în urmă.

Prognoza Fed pentru acest an indică o creștere economică de 0,2% pentru a se majora la 1,2% în 2023. Însă SUA a înregistrat valori negative pentru evoluția PIB în primele două trimestre ale anului curent, ceea ce arată o recesiune tehnică, iar evoluția PIB-ului nu arată o îmbunătățire semnificativă pentru trimestrul al treilea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22