Dorneanu cere BEC să-i explice de ce au existat voturi diferite la întrebările referendumului

Dora Vulcan | 13.06.2019

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a cerut joi BEC să-i explice de ce au existat voturi diferite la cele două întrebări ale referendumului pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Dorneanu cere BEC să-i explice până pe 20 iunie de ce au existat voturi diferite la cele două întrebări ale referendumului pe justiție.

Președintele Curții Constituționale solicită BEC să-i explice de ce a utilizat sintagma ”lista pentru referendum” în loc de ”listele electorale permanente”, de ce există diferențe între numărul votanților la întrebarea 1 și a celor de la întrebarea 2 și cum a fost stabilit numărul votanților la referendum, astfel încât au rezultat diferențe între românii care au votat la o întrebare și care la cealaltă, scrie G4Media, care a consultat adresa remisă de președintele CCR Biroului Electoral Central.

***

Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru 27 iunie, discuţiile privind validarea rezultatului referendumului naţional din 26 mai pe justiție, a anunțat miercuri CCR, după ce, pe rolul Curţii s-a înregistrat o contestaţie cu privire la una din întrebările de la referendum.

Potrivit art. 146 lit. i) din Constituţie, CCR "veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia".

De asemenea, art. 46, 47 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, prevede că plenul CCR decide, cu o majoritate de două treimi, asupra valabilităţii referendumului.

Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Biroul Electoral Central a anunţat, pe 3 iunie, rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.

La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" a fost de 6.459.383, în timp ce pentru "nu" au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" a fost de 6.477.865, iar pentru "nu" - 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22