Pe aceeași temă
„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către CONSTANTIN-FLORIN MITULEŢU BUICĂ a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de Preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente a emis, aprobat şi semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente pe funcţia de consilier”, a transmis luni ANI.
G4Media.ro a dezvăluit că un raport de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) îl acuză pe Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) de conflict de interese penal. Sesizarea a fost depusă de un fost director din AEP, demis chiar de Mituleţu Buică. Şeful AEP, omul care organizează alegerile în România, a declarat pentru G4Media că „nu există nici un conflict de interese, nu voi demisiona”.
Cristian Petraru, fost şef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central director în Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până în 2019, a depus în august 2021 o sesizare la ANI în care indica faptul că preşedintele AEP ar fi numit-o într-o funcţie din instituţie pe cumnata sa, sora soţiei sale.
Cazul a pornit de la angajarea la AEP, pe post de consilier în Biroul teritorial Dolj, a lui Carmen Mihaela Miningeș, cumnata președintelui AEP.
Constantin Mitulețu-Buică a mai fost acuzat de abuz în serviciu de către procurori, în 2021, pentru demiterea abuzivă a doi directori din cadrul instituției. El a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu după ce, în 2019, ar fi dat afară abuziv doi directori din cadrul Autorității Electorale.
Este vorba despre demiterea lui Gabriel Saucă, director general la direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi a lui Cristian Petraru, șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale.
Ambele demiteri au fost criticate la vremea respectivă atât de PNL, cât și de mai multe ONG-uri și experți electorali, care l-au acuzat pe Mitulețu-Buică de pesedizarea Autorității Electorale.
O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc șefului AEP este că a blocat mai multe posturi din cadrul instituției și nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor, deși trebuia să o facă. Acest caz al posturilor blocate a fost semnalat și într-un raport al Curții de Conturi.
Constantin Mitulețu-Buică a fost numit la șefia AEP în februarie 2019 de PSD.
Mandatul este de opt ani şi poate fi reînnoit o singură dată.
Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente, președintele AEP are rang de ministru. Preşedintele AEP este ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, unul numit de preşedintele României, iar celălalt de prim-ministru.