Dosare penale pentru nerespectarea regulilor impuse combaterii coronavirusului. Pedeapsa e de 2 ani

Laurentiu Gheorghe | 26.02.2020

Până în prezent au fost deschise două dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”, fiind cercetate patru persoane care au încălcat regulile impuse în combaterea coronavirusului.

Pe aceeași temă

Deși potrivit informațiilor oficiale, până în acest moment nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul Covid – 19, ministrul Sănătății a emis un ordin în care se arată că declararea carantinei într-o comunitate se va putea decide, în situația în care vor fi confirmate mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în respectiva comunitate.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă:

China continentală

  • Provincia Hubei (inclusiv orasul Wuhan)

  • Orasele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang

Italia, localități din Regiunile Lombardia și Veneto:

  • Vo Euganeo

  • Codogno

  • Castiglione d’Adda

  • Casarpusterlengo

  • Fombio

  • Maleo

  • Somaglia

  • Bertonico

  • Terranova dei Passerini

  • Castelgerundo

  • San Fiorano

  • Localitate din Regiunea Piemonte: Cumiana

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu.

Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziție informații detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie.

La intrarea în carantină se efectuează un test pentru Covid-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate.

În scopul asigurării asistenței medicale a persoanelor carantinate, direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București nominalizează unitațile sanitare responsabile de pe raza județului. Persoanele pentru care se stabilește măsura de carantinare în spațiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz și care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție / spital de boli infecțioase. Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz, vor fi izolate în secțiile / spitalele de boli infecțioase unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare.

Transportul probelor recoltate se va face în aceleași condiții de siguranță ca și probele de gripă și testarea se va face la cel mai apropiat laborator din secțiile / spitalele de boli infecțioase.

Ieșirea din carantină după o perioadă de 14 zile, cât și la externarea din spital dacă pacientul este clinic sanatos se va face după efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore.

Direcția de Sănătate Publică județeană și cea a municipiului București comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare și se deplasează pentru eliberarea avizelor epidemiologice.

Dezinfecția spațiilor de carantinare se efectuează de căre administratorul centrului sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică, după ce persoana / persoanele vor părăsi spațiul.

În funcție de evoluția situației epidemiologice și confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate se poate decide declararea carantinei într-o comunitate.

Situația din România

Conform datelor comunicate oficial miercuri, până în prezent, în România, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București – 44) cu privire la Coronavirus. „Le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informații utile, le recomandăm cetățenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătății, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență”, se arată într-un comunicat al GCS.

Referitor la cetățenii români aflați în zonele afectate din Italia, autoritățile române spun că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetățeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.

Trebuie știut că nerespectarea acestor reguli este infracțiune în codul Penal Penal și se pedepsește cu până la doi ani de închisoare sau amendă, fiind încadrată că „Zădărnicirea combaterii bolilor”. Astfel, cei care, cu sau fără intenție, împiedică autoritățile să ia măsuri în lupta cu virusul denumit Covid-19, riscă până la pierderea libertății.

Art 352 din Codul Penal, care se refera la zadarnicirea combaterii bolilor si prevede urmatoarele:

"1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda".

Două dosare penale

Primul caz este al unui barbat de 30 de ani din Salaj, ce a intrat in tara in noaptea de luni spre marti si a doua zi a sunat singur la 112 pentru a spune ca a venit dintr-o zona cu focar.

Cand s-a verificat cu punctul de frontiera prin care barbatul intrase in tara, s-a constatat ca el nu fusese luat in evidenta. Ancheta urmeaza acum sa stabileasca daca el nu a dat datele sau cei de la granita au omis "sa-l intrebe de sanatate".

Alt dosar a fost deschis in Neamt, unde trei chinezi carora li s-a spus sa stea izolati la domiciliu pentru 14 zile dupa intoarcerea dintr-o calatorie la Shanghai au iesit din casa. Cei 3 - doi barbati si o femeie - detin un magazin in orasul Roznov si au fost reclamati de cetateni iar politia a constatat ca, intr-adevar, au incalcat recomandarea autoritatilor.

Testele pentru coronavirus in cazul lor sunt negative, dupa cum a anuntat chiar ministrul de Interne, insa faptul ca nu au asteptat sa treaca cele 14 zile inainte sa aiba contact cu comunitatea ii face pasibili de pedeapsa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22