Dosarul 10 august. Cîțu i-a cerut ministrului Justiției să vină cu soluții: vinovații să plătească!

Redactia | 03.03.2021

Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro că i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să găsească rapid soluții pentru continuarea dosarului 10 August.

Pe aceeași temă

Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro că i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să găsească rapid soluții pentru continuarea dosarului 10 August, după ce Tribunalul București a respins definitiv cererea de redeschidere. ”Să vedem, mai sunt căi”, a spus Cîțu, adăugând că este ”dezamăgit” de soluția închiderii dosarului și că va face publice rapid soluții pentru eventuala continuare.

”Eu aseară am avut o discuție cu ministrul Justiției. Astăzi avem ședință de guvern, să vedem cam cu ce soluții vine. Cum vom avea soluții, voi ieși cu ele public, dar trebuie cât mai rapid”, a declarat premierul Cîțu pentru G4Media.ro

”Vă dați seama că sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluții ca vinovații să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face. Am discutat ieri cu ministrul Justiției și vom merge înainte. Să vedem, mai sunt căi. Cu siguranță, în continuare încercăm să rezolvăm problema”, a spus Cîțu.

Întrebat dacă o eventuală redeschidere a dosarului ar trebui să îi vizeze și pe decidenții politici de la mitingului Diasporei, precum Liviu Dragnea sau Carmen Dan, Florin Cîțu a spus că ”dacă au fost implicați direct, în afara funcției politice, da, trebuie și ei să răspundă”.

Dan Tăpălagă: Începem direct pe subiectul zilei, domnule prim-ministru. Pe data de 3 decembrie 2020, înainte de ziua votului, ați scris pe Facebook următoarele: „Poate cel mai mult am dorit să vină mai repede ziua votului în 10 august 2018, atunci când Dragnea și Ciolacu dădeau ordine ca frații noștri din diaspora să fie gazați și bătuți în Piața Victoriei”. Ce le spuneți azi acelorași oameni, domnule prim-ministru, după ce procurorii DIICOT, cu șefi puși de guvernarea PNL, au omorât acest dosar 10 august, iar tribunalul, nu mai departe de ieri, i-a pus cruce, respingând cererea de redeschidere?

Florin Cîțu: Da. Observăm un pattern: avem mineriadele nerezolvate, nu știm cine a tras în noi la Revoluție și se pare că mai avem o situație în care iarăși rămânem fără răspunsuri.

Dan Tăpălagă: Cu o diferență, dacă îmi permiteți. Acest dosar a fost închis sub o guvernare PNL.

Florin Cîțu: Acuma eu nu știu dacă a fost închis. Să vedem. Am avut o discuție cu ministrul Justiției ieri, imediat după ce am aflat decizia, eram în Parlamentul României. I-am spus să vedem ce se mai poate face, dacă se mai poate face ceva. O să aibă o discuție și cu doamna procuror general.

Dan Tăpălagă: Și ce se mai poate face? Ați identificat o soluție?

Florin Cîțu: Deocamdată nu. O să vorbesc astăzi eu el. Ieri am avut discuția, dar e adevărat că toți am văzut, am văzut la televizor ce s-a întâmplat. Așa cum am văzut și la Revoluție, așa cum am văzut și la mineriade, așa am văzut și aici. Trebuie să vedem ce nu merge, de ce nu putem – se pare iarăși – ca cei vinovați să plătească. Și asta va trebui să îmi spună ministrul Justiției, care sunt soluțiile pentru a nu avea astfel de probleme în viitor. Aștept de la ministrul Justiției să vină cu o propunere.

interviul, pe G4Media

Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei.

Decizia luată marți de Tribunalul București vine după ce anul trecut în septembrie DIICOT a solicitat instanței de judecată să confirme reluarea investigației. Cererea DIICOT s-a plimbat mai multe luni între instanţe, deoarece judecătorii nu erau lămuriţi cine are competenţa de a soluţiona acest caz.

Inițial, în iulie anul trecut, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a protestului diasporei din Piața Victoriei, procurorul de caz a clasat parțial dosarul 10 august, care îi viza pe foștii șefi ai Jandarmeriei Române, respectiv pe fostul șef al Jandarmeriei Capitalei, cei care au coordonat intervenția în forță pentru dispersarea oamenilor care protestau în Piața Victoriei.

Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

În urma deciziei definitive a Tribunalului București, acuzațiile cu privire la modul în care a fost coordonată intervenția vor rămâne clasate, însă vor continua investigațiile cu privire la cazuri punctuale de purtare abuzivă.

Ancheta urmează să fie preluată de procurorii militari având în vedere că vorbim despre fapte în care sunt bănuiți jandarmi care au calitatea de militari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22