Dosarul ANRP. Procurorii majoreaza cu 10 milioane de euro prejudiciul in dosarul despagubirilor supraevaluate in care este cercetat fostul sef al ANI, Horia Georgescu

T.d. | 01.04.2015

Pe aceeași temă

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) majoreaza cu aproximativ 10 milioane de euro prejudiciul estimat in dosarul despagubirilor supraevaluate de la ANRP. In aceasta cauza este cercetat fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.

Initial, calculele procurorilor anticoruptie indicau suma de 75 de milioane de euro ca prejudiciu in aceasta cauza. Insa, informatii si date aparute ulterior i-au determinat pe anchetatori sa ridice cifra la aproximativ 84 de milioane de euro, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Informatia i-a fost comunicata si fostului sef al ANI, adus miercuri din Arestul central al Politiei pentru a I se aduce la cunostinta modificarile din dosar. Horia Georgescu se afla in arest din 18 martie, in urma unei decizii a instantei supreme.

In acelasi dosar, Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid Popa-Mocanu si Constantin-Catalin Canangiu, deputatul PNL Theodor-Catalin Nicolescu, fosti colegi ai lui Georgescu in comisia de la ANRP, si Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, experti evaluatori, sunt si ei arestati preventiv, tot din 18 martie.

Procurorii au dispus, in acelasi caz, cercetarea sub control judiciar a presedintelui din perioada in care s-au acordat respectivele despagubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrandu-le anchetatorilor ca sufera de o boala incurabila.
 

Inalta Curte: Coniventa infractionala tacita

Instanta vorbeste despre o “coniventa infractionala acceptata tacit” in cazul inculpatilor in dosarul despagubirilor ANRP.

Atat fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, cat si ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) din ANRP au actionat in cunostinta de cauza contrar responsabilitatilor ce le reveneau, subliniaza magistratii Inaltei Curti in motivarea arestarii preventive a persoanelor in cauza.

"Devine evident că atât la nivelul inculpaţilor Hanu Alexandru -Florin, Drulă Dorin-Cornel, Nistor Neculai - evaluatorii ce au întocmit rapoartele de evaluare, al inculpatului Vişoiu Gheorghe - ce a avizat rapoartele întocmite, precum şi al inculpaţilor Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin - membri ai Comisiei Centrale, s-a acţionat cu intenţie indirectă, deoarece rezultatul prejudicierii bugetului de stat ori al intereselor legitime ale unor persoane este cert, însă inculpaţii au acţionat în cunoştinţă de cauză contrar obligaţiilor ce le reveneau potrivit reglementărilor legale, iar caracterul generalizat al declaraţiilor prin care se apără conduce judecătorul de drepturi şi libertăţi la concluzia existenţei unei conivenţe infracţionale acceptate tacit", se precizează în motivarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
 

Ce spun procurorii

Seful demisionar al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, este un “pericol pentru ordinea publica”, dupa cum arata procurorii DNA in referatul de arestare preventiva. Georgescu este anchetat in dosarul despagubirilor ANRP, cu un prejudiciul evaluat la 75 de milioane de euro.


Argumentele procurorilor DNA:

Potrivit referatului DNA, “generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabileşte o legătură directă, aproape automată, între plăţile efectuate din fondurile publice şi exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcţionare a statului”, spun procurorii.

Extrapolarea acestui model duce la concluzia că “majoritatea dosarelor de despăgubire soluționate la nivelului Comisiei Centrale din cadrul ANRP sunt bazate pe abuzul membrilor și conivența experților, așa încît,  în mod constant fondurile destinate persoanelor îndreptățite sunt diminuate, iar aceste fapte limitează potenţialul de dezvoltare al societăţii, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de către instanțele naționale pentru aceste abuzuri”.

La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere – spun procurorii DNA - şi valoarea deosebit de ridicată a sumelor care formează obiectul infracţiunilor de corupţie, precum şi contextul social şi economic, caracterizat prin insuficienţa resurselor publice.
 

“Tunurile” despagubirilor au epuizat bugetul statului

Aceste întârzieri  ale despăgubirilor oamenilor care solicitau sume mici  s-au datorat   “tunurilor de genul celui analizat in prezentul  referat și în cauza deja deferită instanței  ( dosarul Alina Bica și alții - nn) au avut si această urmare gravă – imposibilitatea soluţionării altor mii şi mii de dosare, deoarece au epuizat banii din buget in favoarea unor samsari imobiliari!”

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22