Dosarul de corupție al milionarului Costel Comana a ajuns la 469 volume de urmărire penală

Redactia | 01.04.2018

Dosarul morții suspecte a milionarului Costel Comana, principalul acționar al Regiotrans a fost remis de autoritățile din Costa Rica procurorilor DNA. Acesta s-ar fi sinucis în 2015 în toaleta avionului cu destinația San Jose (Costa Rica).

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Cu o săptămână înainte de a se sinucide, DNA deschidea un dosar penal în care era implicată firma Regiotrans împreună cu Iorgu Ganea. Societatea era cel mai mare operator privat de transport feroviar pentru calatori, scrie Ziare.com

 

Concret, acuzațiile DNA implicau mituirea unor angajați ai companiei de stat CFR, acordarea de subvenții ilegale de către stat și folosirea in mod direct si indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii. Pe 18 februarie 2015, Iorgu Ganea si Estrella Ștefănescu, directoare in cadrul CFR, au fost reținuți de procurorii DNA, fiind acuzați de fapte de coruptie.

 

Dosarul primit de autoritățile din România completează cele 469 de volume cu acte de urmărire penală de la Tribunalul București.

 

După trei ani de la deschiderea anchetei, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Ganea, Stefanescu si pe firmele Regiotrans, Rail Force, RC CF Trans si Marub.

 

Procurorii DNA au descoperit ca din 2012, Comana ar fi scos profitul din firmele care primeau subventii de la stat, prin intermediul altor societati. Pentru acest lucru ar fi folosit o femeie, prietena de familie, careia i-a cedat actiunile si a numit-o administrator. Femeia ar fi incasat in perioada 2009-2014, dividende in valoare de 40 de milioane de lei.

 

La domiciliul fratelui lui Costel Comana, procurorii au descoperit mai multe acte din care reiesea cine era adevaratul beneficiar. Chiar fratele sau a confirmat ca milionarul nu mai voia sa stea in Romania: "Precizez ca mi-au fost ridicate la perchezitie mai multe inscrisuri pe care mi le-a inmanat intr-un biblioraft galben fratele meu inainte de sarbatorile de iarna din 2014. Atunci fratele meu a spus ca ar vrea sa treaca pe numele meu mai multe proprietati si societati deoarece el vrea sa plece si nu o sa mai aiba timp sa supravegheze afacerea".

 

Una dintre persoanele cheie in obtinerea subventiilor de la stat era fosta sefa a serviciului Urmarire Transporturi din CNCF CFR SA, Estrella Stefanescu. Potrivit DNA, era vorba de sume de bani si foloase necuvenite de aproximativ 24.653,67 lei: card de combustibil, un laptop, un telefon si abonament telefonic, servicii de cazare in statiune turistica, reparatii la autoturismul personal numerar.

 

Mita ar fi fost data in legatura cu una din atributiile pe care Estrella Stefanescu o avea, de a confirma din partea CNCF CFR SA volumul pe kilometri pe care un tren privat il parcurgea. Acesta era indicator principal in baza caruia societatea Regiotrans primea subventii de la stat.

 

Documentele pe care Estrella Stefanescu le semna erau atasate cererilor si notelor de fundamentare pe baza carora Regiotrans ar fi obtinut, in mod nelegal, subventii de la bugetul de stat, arata DNA.

 

Cu ocazia ultimei audieri, din februarie 2018, Estrella Stefanescu a recunoscut ca a primit bani si bunuri de la sefii din Regiotrans, dar a aratat ca primirea nu s-a realizat in legatura cu indeplinirea unor acte ce intra in indatoririle sale de serviciu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22