Dosarul despagubirilor ANRP in care este implicat si Horia Simu, trimis in instanta

Fara Autor | 26.08.2015

Pe aceeași temă

Marko Attila Gabor, Theodor-Cătălin Nicolescu  (fost șef la ANRP) și omul de afaceri Horia Simu (beneficiar al unei despăgubiri cu 70 de milioane de euro mai mari decât valoarea reală) au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie.

 

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Marko Attila Gabor, dat în urmărire după ce a plecat din ţară, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. La momentul procedurii faptelor, acesta a fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

 

Theodor-Cătălin Nicolescu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, va fi judecat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

Şi Horia Simu a fost trimis în judecată, acesta fiind suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani. În faţa magistraţilor va ajunge şi Ingrid Zaarour, la data faptei preşedinte al ANRP, aceasta fiind acuzată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. De asemenea, a fost trimis în judecată şi Mihnea-Remus Iuoraş, vicepreşedinte al ANPR la data comiterii faptelor, el fiind acuzat de abuz în serviciu.

 

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi alţi membri ai comisiei, respectiv Lefter Constantin Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu. Evaluatorul Alexandru Florin Hanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour Ingrid, Mihnea Remus Iuoraş, Theodor Cătălin Nicolescu, Lefter Constantin Zaharia, Marko Attila Gabor şi Ionela Mihaela Nicolescu, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, ar fi hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de Alexandru Florin Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online. 

 

DNA precizează că acest lucru ar fi dus la supraevaluarea terenului în suprafaţă de 97.509 de metri pătraţi cu aproape 50%.

„În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea.

 

Decizia a fost luată cu nerespectării dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare”, se arată în documentul DNA.

 

Începând cu anul 2006 şi până la data de 15 ianuarie 2008, Horia Simu ar fi sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire nr. 38386/CC/2007 a mai multor înscrisuri (adeverinţe medicală şi o expertiză extra judiciară) prin care s-au justificat, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22