Pe aceeași temă
UPDATE - Parchetul General, condus de interimarul Bogdan Licu, a confirmat într-un comunicat declinarea dosarului la DIICOT, invocând ”dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale”.
”Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018, din data de 28.06.2019, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea continuării cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei din municipiul București, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională. Competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile art. 412 din Codul penal cu referire la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale”.
"Nu am văzut ordonanța de declinare, dar am fost informat de către colegi că Secţia parchetelor militare și-a declinat către DIICOT competența pe dosarul 10 August, deși noi săptămâna trecută am cerut acest dosar doar pentru studiu, să vedem dacă există elemente de conexitate între dosarul de la Secţia parchetelor militare şi cel de la DIICOT. Noi nu am cerut declinare de competență, dar dacă dânșii așa cu considerat, să ni-l dea de tot, nu am ce să comentez", a declarat, luni, pentru HotNews.ro șeful DIICOT.
***
DIICOT a cerut miercurea trecută Parchetului Militar dosarul 10 august ca să-l conexeze cu plângerea Jandarmeriei privind lovitura de stat
După ce-a constituit un dosar privind așa-zisa tentativă de lovitură de stat din 10 august 2018, DIICOT a cerut miercurea trecută Parchetului Militar dosarul de anchetamieu care vor să facă forțat conexarea, e făcut la plângerea Jandarmeriei și a doamnei Carmen Dan care au acreditat teza loviturii de stat, trâmbițată de Dragnea, pentru a-și salva pielea pentru abuzurile comise. Adică, nu doar că vor omorî dosarul de inculpare a subordonaților lui Carmen Dan, dar i-ar mai transforma și în eroi pentru că au apărat țara de ”lovitura de stat”, disculpându-i definitiv pentru violențele comise asupra cetățenilor pașnici pe 10 august. Un joc extrem de murdar al DIICOT.
„Are legătură cu dosarul nostru. Există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale în dosarul lor (al Secţiei Parchetelor Militare – n.r.) şi dosarul nostru care este deschis pe articolul 397 Cod penal (acţiuni contra ordinii constituţionale). Dosarul a fost cerut pentru studiu în original. Vrem să analizăm reunirea cu dosarul nostru. Nu va dura mult. Dosarul încă nu a venit de la Secţia parchetelor Militare”, a declarat pentru G4Media procurorul Mihaela Porime, purtător de cuvânt al DIICOT.
Ceea ce nu a spus purtătorul de cuvânt al DIICOT este că cele două dosare au obiect diferit al investigației iar conexarea ar fi mai mult decât o mușamalizare a culpei Jandarmeriei, ai cărei șefi, din inculpați care au dat ordinul de agresare a cetățenilor pașnici, ar deveni eroi ai dejucării tentativei de lovitură de stat.
Astfel, în timp ce dosarul Parchetului Militar anchetează violențele jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018, dosarul de la DIICOT a fost făcut la plângerea Jandarmeriei care și-a justificat violențele asupra protestatarilor pașnici prin teza unei tentative de lovitură de stat.
Teza a fost susținută cu insistență de Liviu Dragnea, președintele PSD, condamnat între timp la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.
Dosarul DIICOT a fost făcut în urma unor declarații publice în care ministrul de Interne Carmen Dan, protejată a lui Liviu Dragnea și care-i datorează întreaga sa carieră politică lui Dragnea, a susținut cu insistență teza loviturii de stat.
În dosarul Parchetului Militar, șefii Jandarmeriei, Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș, au fost puși sub acuzare încă din septembrie trecut, după ce peste 800 de persoane agresate în Piața Victoriei au făcut plângere împotriva jandarmilor. În mai 2019, Parchetul militar a extins urmărirea penală in rem pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.
Pentru a se apăra de acuzațiile publice, Jandarmeria a acuzat o tentativă de lovitură de stat la mitingul din 10 august și a sesizat DIICOT pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale.
Plângerea a venit după acuzații similare lansate de Liviu Dragnea și de poziția publică a PSD.