Dosarul lui Dan Sova - Un dosar cu avocati, carbune, management privat la stat si concedieri

Mariana Bechir | 13.03.2015

Pe aceeași temă

 

În dosarul asistenței juridice pe care "Șova și Asociații" a acordat-o fostelor complexuri energetice Rovinari și Turceni sunt urmăriți penal, deocamadată, trei persoane – senatorul Dan Șova (pentru care DNA a cerut vineri arestarea preventivă), Laurențiu Ciurel (fost director la Rovinari, actual manager de la CE Oltenia) și Cristea Dumitru (fost director de la Turceni). Cu câteva luni înainte ca cei trei să fie puși sub urmărire penală, numele lui Victor Ponta, deputat de Gorj, figura și el în dosar.

 

2014 – Numele premierului, în dosarul complexurilor Turceni și Rovinari

 

Cel care a provocat involuntar confirmarea informației privind cercetarea premierului în cazurile Turceni și Rovinari a fost chiar Victor Ponta. La începutul anului trecut, cu câteva luni înainte ca Șova să fie pus sub urmărire penală, Ponta făcea câteva declarații politice la România TV, acuzând DNA că deschide dosare în funcție de culoarea politică a subiecților.

,

 „Din 2005, prin principalii săi colaboratori, doamna Macovei şi domnul Morar, nu doar împotriva lui Adrian Năstase şi în general împotriva adversarilor politici a instituit (preşedintele Băsescu – n. red.) acest sistem inclusiv prin dosare penale”, mai spunea Ponta.

În opinia lui, cazul Adrian Năstase era „perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko".

 

Premierul a fost sancționat de CSM printr-un comunicat, însă, în paralalel, s-a declanșat o analiză în parchete, pentru a studia situația dosarelor privindu-i pe politicienii care s-au perindat la putere, pentru a vedea dacă se confirmă acuzația că acestea sunt selectate în funcție de apartenența politică.

 

Nu s-au constatat nereguli la parchete, dar cu acea ocazie s-a aflat în ce cauze era vizat Ponta, printre mulți alți enumerați în raportul Inspecției Judidiciare a CSM.

 

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) se înregistraseră, începând cu 2009, 19 cauze în care s-au făcut verificări privindu-l pe Victor Ponta. 14 fuseseră soluționate prin NUP, iar 5 erau în curs de analiză.

 

În raport apăreau două dosare, unul început în 2011, la Biroul Teritorial Tg Jiu al DNA, și unul din 2011 - deschis la Serviciul Teritorial Craiova, în care figura și premierul.

 

Cele două se refereau exact la faptele de la complexurile Turceni și Rovinari, care au fost unite într-unul singur, cel în care a fost pus sub urmărire penală Dan Șova.

Prejudiciul este de 155 de milioane de lei, iar SC "Șova și Asociații" a încasat din contractele de consultanță 3,455 milioane de lei, foloase necuvenite, spun procurorii anticorupție. 

 

Acuzațiile făcute publice până acum în acest dosar care a conexat contractele lui Șova de la Turceni și Rovinari pot fi citite aici:

 

DNA cere arestarea preventiva pentru Dan Sova

 

Acuzele DNA impotriva lui Dan Sova: Fals in documente, distrugerea de hard-diskuri, obstructionarea anchetei

 

Șova menționa anul trecut, după ce s-a început urmărirea penală împotriva sa, că procurorii nu i-au pus nicio întrebare despre premier.

 

Cronologia parteneriatului 

 

21 martie 2007 – SCA „Șova și Asociații” încheie contractul de asistență juridică numit „Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari”

 

23 iulie 2007 - SCA „Șova și Asociații” și Complexul Energetic Turceni (CET) semnează actul de asistență juridică

 

Septembrie 2007 – Victor Ponta devine partener senior la Șova și Asociații

 

3 septembrie 2007 – act adițional la contractul cu CE Rovinari

 

1 noiembrie 2007 – act adițional la contractul de asistență juridică de la CET

 

19 decembrie 2007 – act adițional la contractul cu CE Rovinari

 

29 decembrie 2007 – este semnat un alt act adițional la contractul de asistență cu CET

 

Sova: Ar trebui sa-mi faca statuie la Gorj. Angajații CE Oltenia aflati in greva foamei: Sova sa dea inapoi banii luati degeaba de la Rovinari si Turceni

 

A muncit 27 de ore pe zi

 

Cererea de arestarea preventivă a senatorului a fost făcută de DNA deoarece Șova ar fi falsificat 11 documente, pentru a ascunde anumite vinovății din dosarul privind contractele cu CE Turceni și CE Rovinari. Este vorba despre procese – verbale ale ședințelor Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, despre care procurorii spun că au avut pe ordinea de zi, în realitate, alte hotărâri decât cele consemnate în cele 11 acte neștampilate pe care senatorul le-a depus anul acesta la DNA.

 

Nu știm ce conțineau procesele - verbale reale și de ce credea el că l-ar fi înfundat și mai rău, dar se cunosc mai multe amănunte despre cum s-a derulat asistența juridică acordată de cabinetul acestuia, grație unui raport al Curții de Conturi și unui document al ANAF.

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală a descoperit, printre altele, că avocații lui Șova au decontat 24 zile cu peste 19 ore muncite. Este posibil ca, în anumite cazuri, unii să nu apuce să doarmă nici măcar o oră într-o zi. Surpriza este că au existat și zile în care s-au înregistrat peste 24 de ore prestate, de către o singură persoană, pentru CE Turceni sau CE Rovinari.

 

Mai jos prezentăm topul productivității cabinetului Șova și Asociații, întocmit de ANAF:

 

Ce s-a întâmplat cu personajele din afacerea de acum 7 ani

 

Legătura dintre Victor Ponta și colegii săi de avocatură nu s-a încheiar odată cu parteneriatul de acum șapte ani.

 

Campionul din lista ANAF, Radu Cernov (cel cu 27 de ore muncite pe zi), a devenit manager la stat, pe timpul guvernării lui Ponta și a ministeriatului lui Șova. A fost numit, pe periode mai lungi sau mai scurte, în CA-urile de la Metrorex, Transgaz, CNADNR, Transelectrica, CFR, Telecomunicații CFR, Romatsa.

 

 

 

Nu este de mirare, întrucât Radu Ștefan Cernov a fost, mereu, special. În 2001, la numai un an după terminarea Facultății de Drept din București (cea absolvită, înainte, și de Ponta și Șova), Cernov a ajuns consilier la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei informațiilor. Instituție condusă de Dan Nica, actualmente europarlamentar și urmărit penal în marele dosar Microsoft, dosar ce-și are începuturile în acei ani.

 

După numai un an, tânărul Cernov era promovat pe post de secretar de stat în respectiva instituție. El este cel care a semnat, în 2003, contractul prin care grupul elen OTE devenea acționar majoritar la Romtelecom. A ajuns să joace acest important rol fiindcă ministrul Nica se afla într-o vizită de lucru în Galați.

 

În noiembrie 2002, la mai puțin de jumătate de an de când fusese numit secretar de stat, a fost medaliat cu Ordinul national Pentru Merit în grad de Cavaler, de către președintele Ion Iliescu. Nu pentru că ar fi avut ceva merite deosebite, ci pur și simplu pentru că Iliescu a decorat atunci tot Guvernul.

 

Foarte bine s-a descurcat în guvernarea Ponta și Laurențiu Ciurel, fostul director de la Rovinari și fost lider local al PSD, care a promovat în managementul privat. La 1 iunie 2012, Ponta a hotărât fuzionarea companiilor de la Rovinari și Turceni, și formarea Complexului Energetic Oltenia, care mai cuprinde și fosta termocentrală de la Brăila și exploatările de lignit din Oltenia.

 

Dan Laurențiu Ciurel ocupă poziția de președinte al Directoratului de la CE Oltenia.

 

Foto:Laurențiu Ciurel; Gorj Domino

 

Singurul care a ieșit din joc, din cauza altui dosar, este fostul director general de la Turceni Dumitru Cristea, condamnat definitiv, pe 1 martie anul acesta, la patru ani de închisoare cu suspendare, în alt dosar. A fost arestat preventiv, în 2008, și judecat apoi în stare de libertate.

 

Foto: Gorj Exclusiv

 

Cristea a  fost găsit vinovat că a cumpărat ilegal, pentru companie, un tractor forestier. Suma plătită de Complexul Energetic Turceni a fost de 832.000 de lei, deși firma de la care l-a achiziționat îl importase din Ucraina cu doar 50.000 de dolari.

 

La finalul procesului, lui Cristea i s-a ridicat sechestrul, deoarece Complexul Energetic Turceni nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.  

De la 1 iunie, Complexul Energetic Oltenia va concedia 2.133 din cei 19.000 de angajați, a anunțat conducerea companiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22