Pe aceeași temă
Stan este absolvent de particulară, pe vremea când încă se dădea examen de admitere la stat, cu licență obținută la stat, când sistemul de educație a permis-o. Obține diploma de master la trei ani după ce a urmat cursurile, când era deja la Inspecția Judiciară, și face pierdută diploma de la Academia SRI din dosarul de candidatură la Curtea Constituțională. De asemenea, din CV lipsește secțiunea cea mai importantă: cea consacrată studiilor - așa arată dosarul viitorului judecător al Curții Constituționale a României, propus de PSD și validat de coaliția majoritară în parlament.
Gheorghe Stan, actualul șef al secției speciale de investigare a magistraților, validat în parlament pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, la propunerea PSD, are o licență susținută la o universitate de stat după ce a absolvit o facultate particulară și o diplomă de master la frecvență redusă, la trei ani de la finalizarea studiilor de master.
Aceste detalii din CV l-au făcut pe deputatul USR Stelian Ion să pună sub semnul întrebării ”înalta pregătire profesională” necesară pentru ”anvergura de judecător la CCR”, după cum și acțiunile sale de la conducerea secției speciale de investigare a magistraților ridică suspiciuni privind independența sa la CCR față de cei care l-au numit.
Ziare.com i-a consultat dosarul depus de PSD la Camera Deputaților, care cuprinde un CV, o copie după diploma de licență obținută la Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Științe Juridice și administrative și o copie după diploma de masterat. Din CV lipsește, însă, secțiunea de studii și lipsește masterul la Academia SRI.
În actele depuse la Camera Deputaților nu apar cele două diplome care figurează în CV-ul publicat pe site-ul Inspecției Judiciare, unde a fost inspector șef adjunct până să devină, în 2019, șef al secției de investigare a magistraților.
Este vorba de un master la Academia Națională de Informații (2008-2010), unitatea de învățământ superior a SRI și cea prin care se atestă studii postuniversitare de Drept Penal criminologie, la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, făcute în perioada 2004-2005.
Deși și-a luat licența la o facultate de stat, Gheorghe Stan a absolvit o facultate particulară: Facultatea de Drept a Universității "Petre Andrei" din Iași.
Stan are și un master făcut la frecvență redusă. Adeverința prin care se confirmă absolvirea acestor cursuri la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași este semnată de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.
Deși a urmat cursurile între 2006-2008, abia în 2011 și-a obținut diploma, când era deja la Inspecția Judiciară.
Sub conducerea sa, SS a luat mai multe decizii controversate. Pe lângă deschiderea mai multor anchete împotriva procurorilor DNA, SS a retras apelurile făcute de DNA în dosarele în care erau judecați magistrați și a demarat mai multe anchete împotriva șefilor din DNA.
Zilele trecute, Gheorghe Stan a cerut Curții Supreme redeschiderea unui dosar împotriva judecătorului Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, critic acerb al înființării SS. Dosarul fusese clasat de DNA pentru că nu există fapta supusă cercetării.
Dosarul lui Gheorghe Stan, postat pe site-ul Camerei Deputatilor.
Numirea celor doi judecători constituționali propuși de PSD la CCR, Gheorghe Stan și Cristian Deliorga a fost amânată pentru 5 iunie, după ce USR a cerut verificări suplimentare legate de procedura de numire a lor.