Dosarul lui Vălean a primit aviz pozitiv în comisia JURI a Parlamentului European, fără audierea ei

Dora Vulcan | 12.11.2019

Vălean a primit avizul cu unanimitate de voturi, spune europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru al comisiei.

Pe aceeași temă

Audierile merg pe repede înainte după ce comisarii propuși de Ungaria, România și Franța au fost respinși, întârziind intrarea în funcțiuni a noii președinții a Comisiei Europene, prezidentă de Ursula Von der Leyen.

La fel, a primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi și propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european, Oliver Várhelyi.

Doar propunerea Franței a trecut la limită după ce Thierru Breton a primit avizul la doar un vot diferență.

Exact când dosarul ei primea aviz pozitiv în comisia JURI, Vălean era audiată de comisiile reunite pentru afaceri europene din parlamentul român.

Ea va fi audiată în Comisia de transporturi a Parlamentului European, urmând ca pe 27 noiembrie, în plenara de la Strasbourg, Ursula von der Leyen să ceară votul de încredere asupra întregii Comisii Europene.

***

Adina Vălean, propusă de guvernul Orban pentru preluarea postului de comisar UE pe Transporturi este audiată marți de comisiile reunite pentru afaceri europene din parlamentul României.

„Sunt puțin emoționată de faptul că mă aflu din nou în Parlamentul României. Politica am început-o tot în Parlamentul național și mi-a fost destul de greu în 2006 să renunț la Parlamentul național. Încă din 2007 reprezint România in Parlamentul European. Am fost vicepreședinte în Parlamentul Euroepan. Toate funcțiile pe care le-am deținut am căutat să promovez inițiative legislative care să aibă relevanță atât pentru țara naostră cât și pentru europeni în general, pentru că, sigur, noi reprezentăm România, dar când mergem în Parlamentul European, reprezentăm interesele tuturor europenilor”, a spus Vălean, la începutul audierii.

Ea a adăugat că, în calitate de comisar european, își va folosi experiența acumulată în sprijinul României.

„Voi pune întreaga mea experiență în următorii cinci ani în sprijinul României. Noul program al CE este foarte ambițios și o Uniune pragmatică, dar una sustenabilă, incluzivă, a valorilor și care să facă față viitorului. Președinele ales al CE își propune să răspundă preocupărilor cetățenilor, pornind de la efectele gazelor de sere, schimbările climatice”, a subliniat Vălean.

Ea a vorbit despre necesitatea reducerii număruli de decese în accidentele rutiere din România. Totodată, aceasta a mai subliniat importanța includerii autostrăzii Comarnic-Brașov în rețeaua TEN-T, pentru a evita întârzierile.

"Sunt 25.000 de morți anual pe drumurile din România, iar impactul este cu totul covârșitor, atât la nivel uman cât și economic. România stă foarte prost la acest capitol și știm că pentru siguranță trebuie abordat un complex de factori , pentru că vorbim despre chetiuni legate de comportamentul din trafic și despre infrastructură. Aceste aspecte aduc cea mai mare rată a deceselor în trafic din UE. Avem o viziune asuamtă, «Viziunea 0», Urmărim ca în 2050 să avem 0 decese pe drumruile din UE. Până în 2030 ne-am propus să reducem la jumătate numărul accidentelor grave. Cred că este foarte important pentru cetățeni acest lucru", a precizat propuneerea de comsiar euroepan Adina Vălean, marți, în timpul audierilor din comisiile reunite pentru Afaceri Europene.

Adina Vălean a vorbit și despre importanța națională a autostrăzii Comarnic-Brașov și despre problema întârzierilor cu astfel de proiecte, la nivel european.

"Autostrada Comarnic-Brașov este foarte importantă pentru această țară. Aș vrea să pun acest proiect în contextul rețelei TEN-T. Autostrada Comarnic-Brașov ar trebui să fie gata până în 2030, însă chestiunea întârzierilor este o porblemă la nivel european și o să vă spun ce trebuie făcut în această privință. Se va face o reevaluare a rețelei TENT-T pentru a vedea schimbările care se impun și eventuale posibilități de extindere. Am văzut harta rețelelor de transporturi și este clar că Europa se împarte în doua în ceea ce privește transporturile. Partea de Vest este mult mai conectată, în timp ce partea de Est este mai slab interconectată", a mai spus aceasta.

La audierea care are loc în comisiile reunite pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României este prezent și premierul Ludovic Orban.

Adina Vălean, propusă comisar european pentru Transporturi de către Guvernul României, va fi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului European pe 14 noiembrie, între orele 13.00 și 16.00.

Votul în PE pentru cei trei comisari europeni propuși de România, Ungaria și Franța și a Executivului UE propus de președintele-ales Ursula von der Leyen va avea loc într-o sesiunea plenară programată pe 27 noiembrie, potrivit unui comunicat de presă al Parlametului European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22