Dosarul "Matusa Tamara", amanat pentru 15 decembrie. Nastase: "Acuzatia este penibila"

Fara Autor | 07.12.2011

ÎCCJ a amânat pentru 15 decembrie pronunţarea în dosarul "Mătuşa Tamara", în care sunt acuzaţi fostul premier Adrian Năstase, consilierul acestuia Ristea Priboi şi fostul şef al ONPCSB Ioan Melinescu. La ieşirea din instanţă, Adrian Năstase a declarat că "acuzaţia este penibilă".

Pe aceeași temă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat pentru 15 decembrie pronunţarea în dosarul "Mătuşa Tamara", în care sunt acuzaţi fostul premier Adrian Năstase, consilierul acestuia Ristea Priboi şi fostul şef al ONPCSB Ioan Melinescu. La ieşirea din instanţă, Adrian Năstase a declarat că "acuzaţia este penibilă".

"Asa cum s-au umflat lucrurile de-a lungul anilor, vom ajunge sa credem poate ca acest dosar ar fi o chestiune foarte serioasa. In anul 2006 au aparut vreo 2.000 de articole si relatari la televiziuni in cateva luni, care au creat o stare de nervozitate in partid si la nivelul societatii. Daca va uitati cu atentie in acest dosar, veti observa ca nu are niciun fel de aspect de ordin penal", a declarat Adrian Nastase, citat de Mediafax.
 
"Doresc o achitare in proces si in niciun caz prescrierea faptelor", a adaugat fostul premier.

"De-a lungul anilor eu am incercat sa apar interesele statului si in niciun caz sa ma bat cu statul, cu toate ca oamenii din stat pusi in slujba unor obiective politice... Nu cred ca meritam sa fiu hartuit timp de 7 ani", a mai spus Nastase. "Credeti ca DNA-ul actioneaza intr-un mod obiectiv si independent?".

"Acest dosar a fost construit pe autodenuntul lui Genica Boerica, pentru ca el sa beneficieze de o reducere a pedepsei. Acuzatiile sunt penibile si sper ca pe baza notelor scrise depuse de avocatii mei, instanta sa constate acest lucru. Cred ca pronuntarea a fost amanata pentru ca judecatorii sa citeasca si sa analizeze documentele si notele scrise depuse de noi. La o analiza atenta a dosarului veti vedea ca acuzatiile nu se sustin. Sunt convins ca legenda care s-a creeat pe marginea acestui dosar se va disipa", a mai spus Adrian Nastase.

"Astept cu optimism decizia judecatorilor de pe 15 decembrie", a incheiat fostul premier.
 
ÎCCJ a încheiat în 24 noiembrie cercetarea judecătorească în cazul "Mătuşa Tamara", anunţând că în 7 decembrie se va pronunţa asupra acuzelor aduse de către Direcţia Naţională Anticorupţie fostului premier Adrian Năstase, consilierului acestuia Ristea Priboi şi fostului şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.
 
Decizia a fost însă amânată pentru 15 decembrie.
 
Hotărârea din acest proces va fi prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.
 
Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, preşedinte al ONPCSB între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită.
 
Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-ar fi contactat, cu sprijinul persoanei denunţătoare, pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase, cărora le-ar fi comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari într-un cont bancar având-o ca titular pe Daniela Năstase, soţia lui Adrian Năstase.
 
Atunci, Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase Adrian s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate, susţineau procurorii.
 
"Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase Adrian a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea HG 1399/30 decembrie 2000, pe care a şi semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul preşedinte Cucu Adrian, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase)", susţine DNA.
 
După numirea în funcţie, "Melinescu Ioan a sustras lucrarea care o viza pe Năstase Daniela, şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă", spun procurorii anticorupţie.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22