Pe aceeași temă
Adjunctul procurorului sef al DNA face precizari in dosarul “Microsoft”. Potrivit lui Calin Nistor, Dinu Pescariu si Claudiu Florica au scapat de urmarirea penala doar pentru infractiunile de dare de mita si cumparare de influenta. Totusi, cei doi pot fi trasi in continuare la raspundere pentru alte fapte, daca probele vor indica acest lucru.
Calin Nistor a explicat ca atat Pescariu cat si Florica au beneficiat de clasarea urmaririi penale pe motiv ca au anuntat DNA inainte ca procurorii sa descopere faptele pe care le-au comis.
"Noi, chiar daca eram sesizati cu privire la frauda in procesul de licentiere, nu aveam date concrete legate de persoanele care au primit mita la acel moment. Din acest motiv, avand in vedere denuntul lor si existenta acelei clauze de impunitate, procurorul a dispus solutia de clasare a urmaririi penale", a declarat Calin Nistor, potrivit Hotnews.
Totusi, oficialul DNA a subliniat faptul ca, desi Pescariu si Florica au scapat de acuzatii privind darea de mita si cumpararea de influenta, eventualele beneficii de care ar fi dispus de pe urma mitei “sunt chestiuni care tin de contract”, dosarul “Microsoft” fiind inca in curs de solutionare.
Pescariu si Florica scapa de acuze
Procurorii DNA au decis clasarea acuzatiilor in contul lui Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan, implicati in dosarul licentelor informatice “Microsoft” sub diverse acuzatii, printre care dare de mita si cumparare de influenta. Astfel, cei trei scapa de trimiterea in judecata pentru faptele in cauza, dupa ce au denuntat actiunile comise.
Informatia apare in rechizitoriul prin care procurorii i-au trimis in judecata pe Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan. Astfel, anchetatorii au punctat faptul ca se claseaza cauza fata de Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan, in privinta mai multor fapte de coruptie.
Concret, cei trei scapă de urmărirea penală pentru fapte de dare de mită şi cumpărare de influenţă.
Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei faţă de cei trei este acela că aceştia au fost martori denunţători şi le-au spus încă de la începutul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis în trecut.
Acuzele
În dosarul "Microsoft", oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.
Anchetatorii sustin ca Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Cladiu Florica si Dinu Pescariu. Suma viza asigurarea incheierii si derularii contractului “Microsoft”, prin intermediul Elenei Udrea, de firmele sustinute de Florica cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
In plus, Cocos mai este vizat de o acuzatie potrivit careia ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor informatice. Din suma mai sus mentionata, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, mai sustin procurorii.
Dosar transpartinic
In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.
Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.
Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.
In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.
Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.
Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.
CITESTE SI:
-
Spaga din contractul Microsoft a ajuns si la PDL. Elena Udrea a primit 9 milioane de euro (referat DNA)