Pe aceeași temă
Fostul premier Emil Boc reactioneaza la presupusele declaratii facute de fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, in fata anchetatorilor care instrumenteaza dosarul Microsoft. Boc neaga faptul ca ar fi primit bani de la Sandu, asa cum presa a relatat ca acesta ar fi declarat la DNA.
“Resping categoric asemenea afirmatii”, a declarat Emil Boc pentru Mediafax. Fostul sef al Executivului a subliniat ca nu intelege contextul si motivatia pentru care Gabriel Sandu ar fi facut o asemenea afirmatie.
"Resping categoric asemenea afirmaţii, dacă au fost făcute, nu am nicio legătură cu ele şi fac precizarea că, în calitate de prim-ministru, cu ocazia remanierii guvernamentale, l-am remaniat pe Gabriel Sandu din funcţia de ministru al Comunicaţiilor. Din acest punct de vedere, dacă ai fi primit bani de la cineva pentru partid, cum l-ai fi remaniat? Nu înţeleg în ce context şi de ce a fost făcută o astfel de afirmaţie. Ce pot să certific este că nu are niciun fel de suport real", a spus Boc.
Potrivit relatarilor din presa, Gabriel Sandu – arestat preventiv in dosarul Microsoft-EADS, le-ar fi declarat anchetatorilor ca pe durata mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume ce au ajuns la circa 300.000 de euro.
El ar mai fi susţinut că i-ar fi înmânat aceşti bani direct şefului său, premierul de la acea vreme, Emil Boc.
"Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, prim-ministrul României. Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorge Ştefan. Practic eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit sursei citate.
De altfel, presupusele declaratii date de Sandu in fata anchetatorilor DNA i-ar fi vizat si pe fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, precum si pe Roberta Anastase, despre care ar fi spus ca ar fi primit o parte din banii din dosarul Microsoft.
Adriean Videanu a reactionat si a respins acuzatia.
Gabriel Sandu a fost dus, joi, la instanţa supremă, care a judecat propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv, ICCJ amânând pronunţarea pentru vineri.
Dosar transpartinic
In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.
Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.
Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.
In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.
Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.
Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.
CITESTE SI: