Dosarul Microsoft. Nicolae Mircovici (Camera Deputatilor): Parlamentul European nu are competenta in privinta ridicarii imunitatii lui Dan Nica

T.d. | 15.04.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce in 20 martie Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European (PE) a cerut Camerei Deputatilor precizari in privinta imunitatii lui Dan Nica, Camera a transmit miercuri ca PE nu are nicio competenta in ce priveste ridicarea imunitatii lui Nica, cercetat de DNA in dosarul “Microsoft”.

"Parlamentul European nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste ridicarea imunitatii domnului Nica”, a declarat miercuri secretarul Biroului Permanent al Camerei, Nicolae Mircovici, potrivit Ziare.com.

Mircovici a explicat ca “orice solicitare facuta impotriva unui europarlamentar roman in baza art 109 al. 2 din Constitutie trebuie respinsa ca fiind gresit interpretata, deoarece institutia nu are atributii in a emite astfel de cerereri impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei. Aceasta este si prevederea din legea responsabilitatii ministeriale si aceasta este si prevederea care rezulta din hotararea CC nr 93/99 (...)”.

Potrivit secretarului BP al Camerei Deputatilor, Parlamentul European nu a gresit in aceasta cauza, institutia solicitand doar un punct de vedere tocmai pentru ca o astfel de reglementare nu exista la nivelul PE, reglementarile in cazuri de acest tip fiind aplicate la nivel national.

"La nivel national avem situatia in care urmarirea penala a unui membru al Guvernului sau a unui fost membru al Guvernului poate fi solicitata de Camera Deputatilor, in cazul in care acesta are si calitatea de deputat, poate fi solicitata de Senatul Romaniei, in cazul in care are si calitatea de senator sau poate fi solicitata de presedintele Romaniei si nu de Parlamentul European. De aici incolo noi nu avem ce raspuns sa-i dam decat cel prevazut de Constitutie", a adaugat Mircovici.
 

Context

In 20 martie Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a cerut precizari de la Camera Deputatilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica, Biroul Permanent trimitand solicitarea la Comisia juridica pentru elaborarea unui punct de vedere, in termen de 10 zile.

In scrisoarea adresata presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, de catre presedintele Comisiei pentru afaceri juridice din PE, Pavel Svoboda, se aminteste ca, in sedinta de plen din 24 noiembrie, presedintele Parlamentului European a anuntat ca a primit de la autoritatile romane cererea de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputatilor si al Guvernului roman, in prezent membru al PE. Aceasta solicitare a fost trimisa Comisiei pentru afaceri juridice a PE.

In 26 septembrie 2014, DNA a cerut aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni in dosarul licentelor informatice “Microsoft” pentru scoli.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, referatul, in vederea sesizarii Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani".

In 27 septembrie, vicepresedintele PSD Dan Nica arata, intr-un comunicat, ca nu a cerut si nu a conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui si ca nu a detinut si nu detine societati offshore. Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai 2014.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22