DOSARUL MICROSOFT Senatorii au ridicat IMUNITATEA parlamentara pentru Ecaterina ANDRONESCU si Serban MIHAILESCU. Cei doi pot fi URMARITI PENAL de DNA. Declaratiile celor doi

T.d. | 19.11.2014

Pe aceeași temă

Senatorii au decis ridicarea imunitatii in cazul Ecaterinei Andronescu si al lui Serban Mihailescu. Cei doi pot fi urmariti penal in dosarul Microsoft. Votul a fost secret, cu bile, iar parlamentarii PNL si PDL au votat la vedere.

Rezultatele votului au fost:

  • Ecaterina Andronescu: 72 voturi “pentru”, 62 “impotriva”, o “abtinere”
  • Serban Mihailescu: 77 voturi “pentru”, 51 “impotriva”, un vot anulat.

Fostul ministru Ecaterina Andronescu a sustinut in fata colegilor din Senat ca "justitia din Romania trebuie sa faca dreptate celor care nu pot fi dovediti faptic ca sunt vinovati de infractiunile mentionate in referatul pe care DNA l-a trimis catre comisia jurudica. Dosarul se numeste Microsoft si se refera la cumpararea licentelor Microsoft pentru computerele din educatie sau din alte ministere. Licentele s-au cumparat in anii 2004, 2009 si in 2011, adica in perioadele in care eu nu eram ministru al educatiei. Ca urmare, nu exista niciun document pe care eu sa fi pus un aviz favorabil sau pe care eu sa il fi aprobat. Ca urmare, cred ca numele meu nu are ce sa caute in dosarul Microsoft", potrivit Hotnews.

"Se face referire la proiectul de informatizare a scolilor demarat in 2001 si continuat pana in 2008, in 6 etape. Primele 2 etape au fost derulate cand eu ma aflam la conducerea ministerului. Etapele a 3-a si a 4-a au fost derulate cand la minister era Alexandru Athanasiu, a 5-a etapa cand ministru era Mircea Miclea, iar a 6-a cand ministrii erau Mihail Hardau si Cristian Adomnitei. Vreau sa fac mentiunea ca niciuna dintre etape nu conditiona etapa urmatoare. Ca urmare, imi pun intrebarea: daca proiectul era gresit croit, de ce ministrii care au urmat nu au oprit acest proiect [si o parte din ceilalti ministri sunt acuzati de fapte de coruptie in acest dosar - n.red. ], de ce nu au schimbat si de ce doar eu ma fac vinovata pentru acest proiect?", a continuat Ecaterina Andronescu.

Andronescu a afirmat in plenul Senatului ca "acest proiect de informatizare a sistemului de invatamant a fost verificat dupa plecarea mea din minister de Curtea de Conturi, care nu a semnalat niciodata derularea defectuoasa a acestui proiect".
 

Mihailescu: Nu sunt vinovat. Respingeti solicitarea DNA!

In fata senatorilor, Mihailescu a declarat ca este nevinovat si nu "accepta" ridicarea imunitatii, potrivit Ziare.com.

"Nu sunt vinovat si va solicit sa nu acceptati acesta solicitare (a DNA - n.red.)! ", a spus Serban Mihailescu in plenul Senatului.

Mihăilescu mai spus ca:Eu nu am găsit în cele peste 6.000 de pagini nicio relatare că aş fi făcut asupra cuiva presiuni sau trafic de influenţă.  În legătură cu spălarea de bani, este o simplă speculaţie, nu am nicio dovadă. Nu am avut off-shore-uri, nu am avut conturi în străinătate. Este tot ce pot să spun de această problemă”, potrivit gandul.

Social-democratul a avut si o scurta reactie, dupa votul din plen: "Ma asteptam intr-un fel sau altul, colegii au votat conform constiintei lor. Eu am explicat ca nu am nicio vina, urmeaza sa dovedim acum in instanta", a declarat Mihailescu, pe holurile Parlamentului.
 

Context

DNA a cerut in dosarul Microsoft avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

"Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. Intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22