Dosarul Romgaz: Adriean Videanu și omul de afaceri Ioan Niculae chemati la DIICOT

Paul Cristescu | 09.10.2015

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, a ajuns la sediul DIICOT, procurorii chemandu-l pentru a-i pune la dispoziție un exemplar din raportul de expertiză în dosarul Romgaz. Ioan Niculae, care execută o condamnare în alt dosar, a fost adus la sediul DIICOT cu o dubă de la Penitenciarul Găești,

Pe aceeași temă

 

Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat (în modalitatea normativă a aderării și sprijinirii), abuz în serviciu și complicitate la delapidare,  transmite Agerpres.

 

Procurorii DIICOT au aratat că, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

 

CITITI SI: VIDEO Dosarul Romgaz-Interagro. Adriean Videanu, audiat la DIICOT. Procurorii au extins acuzatiile: ABUZ IN SERVICIU si COMPLICITATE LA DELAPIDARE

 

Demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-ar fi realizat în condițiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz SA, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui "client privat privilegiat" și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

 

Prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, aceastăsocietate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale. Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

 

Romgaz ar fi livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

 

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari).

 

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro pentru achizițiile de gaze naturale din producția internă a Romgaz reprezintă un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 — decembrie 2010, susțin procurorii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22