Pe aceeași temă
Parchetul General a decis preluarea dosarului în care este anchetată uciderea pădurarului Liviu Pop din Maramureș, de la parchetul local, în urma unei petiții a comunității Declic semnate de 30.000 de persoane, transmite Parchetul General într-un comunicat remis vineri Revistei 22.
Dosarul a fost înregistrat la Parchetul Tribunalului Maramureș, care s-a sesizat din oficiu și a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de ultraj rap. la infracţiunea de omor și uz de armă fără drept.
Reprezentanții Comunității Declic i-au înmânat, joi, procurorului general, o petiție semnată de 30.000 de cetățeni care cer o anchetă imparțială în cazul pădurarului Liviu Pop, ucis în Maramureș și mutarea anchetei, deoarece după mai bine de o lună nu există un suspect în acest caz.
Liviu Pop, 30 de ani, angajat al Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis pe 16 octombrie în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală a unor arbori dintr-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț.
El a fost împuşcat iar trupul său, care a fost aruncat într-o râpă, prezenta numeroase urme de agresiune fizică.
Pădurarul era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii.
”Procurorii de la parchetul Maramureș au avansat ipoteza că pădurarul s-ar fi „auto-împușcat”, din greșeală. Principalii suspecți au fost eliberați și nu au fost puși sub acuzare. Unul din ei ar fi nepotul prim-procuroarei din Târgu Lăpuș, milionar în euro și angajat la o firmă implicată în scandaluri privind tăierile ilegale de păduri”, se spune în petiția semnată de 30.000 de cetățeni, prin care se cere o anchetă imparțială a Parchetului General și preluarea dosarului de la Maramureș la București.
Pop este al doilea angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva ucis în timp ce păzea pădurea de hoții de lemne.
În septembrie, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.
De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.
Comunicatul Parchetului General
Având în vedere petiția inițiată de comunitatea Declic, semnată de peste 30.000 de persoane, precum și necesitatea administrării cu celeritate a mijloacelor de probă, în contextul gravităţii deosebite a infracţiunii ce formează obiectul dosarului - omor săvârşit asupra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu la momentul producerii decesului, în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2019, în temeiul art. 325 din Codul de procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie-Bogdan Licu, a dispus prin ordonanță preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea efectuării urmăririi penale, a dosarului privind uciderea unui pădurar, în cursul lunii octombrie, în județul Maramureș, pe raza cantonului silvic Strâmbu Băiuţ.
Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalului Maramureș, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin.1 Cod penal rap. la infracţiunea de omor prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal, și uz de armă fără drept, prev. de art. 343 alin. 1 Cod penal.