Pe aceeași temă
Initial, in mai, DNA a trimis acest dosar spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis insa pe 6 iulie ca nu are competenta sa judece cauza dupa calitatea persoanei și a trimis dosarul la Curtea de Apel Bucuresti, care, la randul ei, a decis, miercuri, ca nu are competenta, iar instanta suprema trebuie sa dea o solutie in acest caz.
Prezenta miercuri la Curtea de Apel Bucuresti, Udrea a profitat de ocazie pentru a ataca fondul dosarului și a spune că dosarul ar trebuie să se întoarcă la DNA, pentru ca rechizitoriul a fost facut "prost" de procurori, iar faptele s-ar incadra cel mult la o contraventie.
"Ma consider nedreptatita, daca ma raportez la situatia generala. Adica toata lumea a facut campanii. Eu nu am fost sef de campanie. Daca vrem sa cercetam cum se finanteaza o campanie, sa cercetam pe toata lumea, nu doar pe Elena Udrea. Dupa mine, spun si specialistii in Drept, este aplicabila legea 334 privind finantarea partidelor politice, care spune ca intr-o astfel de situatie suntem in fata unei contraventii si nu a unei infractiuni. Legea 344 prevedea o amenda pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzatie penala la adresa mea. (...) Intr-o campanie se cer bani. Nu i-am cerut eu. O campanie asa se finanteaza. Politicienii se duc la oameni de afaceri si ii roaga sa le finanteze campania electorala sau partidul, de aia este contraventie pe legea 334. Nu este infractiune. (...) Procurorii au facut asa un rechizitoriu prost, incat au incurcat pe toata lumea. In dorinta lor de a ma acuza de fapte penale, au facut un rechizitoriu incat judecatorii nu stiu cine ar putea sa judece dosarul. Graba a fost mare. Sa fie si Ioana Basescu acuzata. Acum vedem, din ceea ce spun procurorii, cum s-au facut dosarele mele, cu presiuni, amenintari. Justitia este incurcata in acest moment", a spus Udrea, citată de ziare.com
Ea a fost completata de avocatul Alexandru Chiciu, care a sustinut ca faptele din rechizitoriu nu corespund cu incadrarea juridica si a solicitat restituirea dosarului la DNA, in vederea refacerii rechizitoriului.
Udrea ar vrea să plătească, nu să facă închisoare: ”omului să-i iei banii, nu să-l ții în pușcărie”
Udrea a sustinut, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, ca ar trebui sa fie propuse conditii alternative de executare a pedepselor celor condamnati
"Ar trebui sa lasi omul sa plateasca sau sa munceasca in folosul comunitatii, sa-i iei banii si nu sa-l tii in puscarie", spune ea.
"Suntem obligati de Curtea Europeana sa schimbam conditiile de arest, pentru care Romania plateste bani multi la CEDO. Cu un Parlament asa de slab si politicieni ca Dragnea care conduc azi Romania, nici macar lucrurile elementare nu se fac.... Acolo unde legea permite, ar trebui sa lasi omul sa plateasca sau sa munceasca in folosul comunitatii, sa-i iei banii si nu sa-l tii in puscarie... Ar trebui niste politicieni cu capul pe umeri care sa rezolve lucrul acesta", a aratat fostul consilier prezidential.
Atac la Dragnea
Udrea l-a caracterizat pe Liviu Dragnea drept un politician santajabil, care incearca sa faca intelegeri cu "sistemul abuziv", cu scopul de a scapa de propriile probleme penale.
"PSD a ajuns sa fie condus de un politician slab, santajabil, care se lasa santajat, care incearca sa faca tot felul de intelegeri in nume propriu cu sistemul abuziv. El a spus ca avut o intelegere. Si, dupa mine, intelegere inseamna sa fie liniste cu dansul, adica sa nu se vorbeasca de Brazilia, sa nu se vorbeasca de Tel Drum, sa se inchida dosarele pe care le are...Politicieni ca domnul Dragnea au distrus clasa politica prin lasitatea pe care o afiseaza", a completat Elena Udrea.
Atac la DNA și Kovesi
Fostul deputat nu a facut inca plangere la CSM in urma declaratiilor fostului procuror DNA Mihaela Moraru, dar vrea sa faca acest lucru in curand.
"Nu am dreptul sa nu fac actiunile posibile, legale, in sensul de a denunta presiunile doamnei Kovesi pentru a mi se face dosare si pentru a fi arestata", a incheiat Elena Udrea.
Marti, instanta suprema a revocat controlul judiciar pentru Ioana Basescu, in timp ce in cazul Elenei Udrea aceasta masura a fost mentinuta. De asemenea, instanta a admis solicitarile Elenei Udrea si Ioanei Basescu de a pleca din tara in perioada 20 iulie-10 august, pentru a merge in Grecia si in Germania, ele invocand motive medicale.
Pe 24 mai, DNA i-a trimis in judecata pe Elena Udrea, Ioana Basescu si jurnalistul Dan Andronic, in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009.
Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, implicata direct in campania lui Traian Basescu, candidat la alegerile prezidentiale din 2009, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de instigare la luare de mita (2 fapte) si spalare a banilor (5 fapte).
Ioana Basescu, notar public, va fi judecata pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.