Dosarul Vâlcov: Curtea Supremă va sesiza Curtea Europeană de Justiție privind decizia CCR

Dora Vulcan | 15.10.2019

Judecătorii Curții Supreme care judecă apelul în dosarul Vâlcov vor să sesizeze Curtea Europeană de Justiție a UE.

Pe aceeași temă

Este vorba despre apelul declarat de fostul ministru al Finantelor Darius Valcov impotriva sentintei de condamnare la 8 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie. Instanța vrea să trimită patru întrebări la CJUE privind deciziile CCR și dreptul european, scrie ziare.com, și să afle dacă aplicarea dreptului UE permite unei instanțe naționale să înlăture decizia CCR. Discuția în instanță a fost amânată până pe 17 octombrie pentru ca avocații DNA să-și spună punctele de vedere.

***

Darius Vâlcov este beneficiarul deciziei Curții Constituționale care a admis conflictul dintre parlament și Curtea Supremă, la sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate.

CCR a admis în iulie sesizarea privind conflictul dintre Parlament și Curtea Supremă, pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de coruptie, obiecție facută de Florin Iordache în martie, căruia Dragnea i-a delegat atribuțiile sale de președinte al Camerei intrând o săptămână în concediu.

Judecatorii au constatat existenta unui conflict până în ianuarie 2019, când colegiul de conducere al Curții Supreme a decis înființarea de completuri specializate în cazuri de corupție.

„În perioada 21 aprilie 2003 - 22 ianuarie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a nesocotit prevederile constituţionale (...) iar modul atipic de poziţionare a instanţei supreme faţă de Parlament, denotă o nesocotire atât a obligaţiei de respectare a legilor, prevăzută de art.1 alin.(5) din Constituţie, cât şi a exigenţelor statului de drept, reglementate de art.1 alin.(3) din Constituţie, mai exact a loialităţii constituţionale - element intrinsec al acestuia - de care instanţa supremă trebuie să dea dovadă. 162”, se spune în motivarea CCR.

Cu toate acestea, judecătorii CCR spun că, chiar dacă prima sentinţă a fost pronunţată de complete care nu erau specializate în infracţiuni de corupţie, vor fi rejudecate doar dosarele în care nu a fost pronunțată o condamnare definitivă, cum este și cel al lui Vâlcov, inclusiv cele în care s-a dat achitare în primă instanță, cum este cel al lui Victor Ponta.

„Efectele deciziilor pronunţate vizează, potrivit art.147 alin.(4) din Constituţie, situaţii juridice nedefinitiv consolidate. În cadrul acestei noţiuni autonome se includ cauzele aflate în curs de judecată, cele care, deşi au fost soluţionate printr-o hotărâre definitivă, pot fi contestate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, precum şi cauzele viitoare. Curtea identifică două categorii de cauze ce vizează situaţii juridice nedefinitiv consolidate la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cărora urmează a li se aplica direct prezenta decizie”, se spune în motivarea CCR mai arată judecătorii CCR.

Printre cei care vor avea de suferit de pe urma deciziei CCR este și Victor Ponta, al cărui dosar va fi rejudecat deși a fost declarat nevinovat la instanța de fond.

Unul din marii beneficiari ai deciziei CCR va fi, însă, Darius Vâlcov, care va scăpa astfel de condamnarea la 8 ani de închisoare cu executare de la fond, iar dosarul său va fi rejudecat.

***

Darius Valcov, eminenta cenusie a programului economic PSD si fost consilier al premierului Viorica Dancila, a fost condamnat pe 8 februarie 2018, în primă instanță, de Inalta Curte la opt ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta. Darius Valcov a savarsit faptele de care este acuzat in perioada in care era primar al municipiului Slatina (Olt).

Darius Valcov a primit o condamnare de patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta, sase ani pentru spalare de bani si doi ani pentru operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia.
De asemenea, instanta a decis mentinerea sechestrului instituit in acest dosar pe bunuri si conturi ale actualului consilier al premierului.

Valcov a fost trimis in judecata, in mai 2015, pentru trafic de influenta, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Propunerea a fost facuta in contextul in care, in noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul 'Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt', al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte, respectiv 'Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava', 'Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina' si 'Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt'.

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion.

In consecinta, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului 'Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt', fiind semnate contracte, cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna si Darius Valcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa-i fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.

De asemenea, in perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Valcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei fiecare).

In plus, in perioada 2012-2013, Darius Valcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22