Doua ONG-uri solicita DNA sa cerceteze cazul Oprea acuzand o posibila infractiune

Paul Cristescu | 28.10.2015

APADOR-CH si SAR solicita DNA sa ancheteze acuzele din presa legate de folosirea abuziva a echipajelor politiei rutiere de Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.

Pe aceeași temă

 

ONG-urile invoca art. 13 din Legea nr. 78/2000, care prevede ca fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani, arata Hotnews.
 

Procurorilor cerceteaza cazul politistului Bogdan Gigina, mort in accidentul din 20 octombrie, pe cand se afla in coloana oficiala a lui Gabriel Oprea. Dosarul pentru ucidere din culpa a fost deschis de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.
 

Cititi comunicatul complet al celor doua organizatii non-guvernamentale:


"În urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un poliţist care însoţea autoturismul ministrului de interne, în presă au fost exprimate suspiciuni rezonabile în legătură cu legalitatea dispunerii acestei măsuri de însoţire, care ar fi contravenit condiţiilor privind urgenţa deplasării ministrului, prevăzute în art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
 

Lipsa unor explicaţii publice în legătură cu caracterul urgent al deplasării ministrului de la data accidentului nu a făcut decât să adâncească aceste suspiciuni.

 

CITITI SI: Masina lui Gabriel Oprea, implicata in 1.500 de misiuni urgente in 2015, toate beneficiind de coloana oficiala (surse)


De asemenea, tot în presă au fost publicate susţinerile unor persoane, care s-au prezentat drept lucrători de poliţie care doresc să-şi păstreze anonimatul, pentru a nu-şi pierde funcţia, potrivit cărora există practica de a se solicita şi dispune măsuri de escortare a autoturismului ministrului de interne în mai toate deplasările pe care acesta le efectua, deci şi în cadrul deplasărilor în interes personal sau în interes profesional, dar care nu necesitau urgenţă.
 

Art. 13 din Legea nr. 78/2000 prevede că fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.


Ministerul Afacerilor Interne este o persoană juridică fără scop patrimonial, astfel că şi conducătorul acestui minister, ca, de altfel, al oricărui minister, intră sub incidenţa prevederilor acestui articol. Folosul necuvenit este costul operaţiunilor de însoţire.
 

În raport de aceste considerente, organizaţiile semnatare solicită public Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se sesizeze din oficiu şi să înceapă investigaţiile cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire a autorităţii pentru obţinerea unor foloase necuvenite, prevăzută în art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind combaterea faptelor de corupţie."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22