Dr Alexandru Rafila: Trebuie să ne pregătim pentru un scenariu cu un număr foarte mare de cazuri

Laurentiu Gheorghe | 15.03.2020

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că peste o săptămână se va ști dacă vom avea transmitere comunitară și înăsprirea măsurilor de combatere a pandemiei.

Pe aceeași temă

„Depinde foarte mult de câte cazuri cu transmitere cunoscută o să avem. Noi, practic, în continuare înregistrăm un număr de cazuri noi datorită importului de persoane infectate, și implicit contacții acestor persoane infectate. Trebuie să vedem ce se întâmplă peste o săptămână când o să putem să apreciem dacă transmiterea comunitară are loc", a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Profesorul Rafila spune că peste o săptămână numărul cazurilor va fi mult mai mare decât cel de acum. „Probabil că peste o săptămână , când eu cred că o să avem un număr consistent de cazuri, mult mai semnificativ decât în acest moment, putem să apreciem dacă lucrurile sunt într-o direcție periculoasă. Până atunci ar trebui să fim pregătiți pentru un scenariu cu un număr important de cazuri care se transmit în comunitate. Acel scenariu presupune măsurile acestea de distanțare socială, așa se numesc în terminologia din limba engleză, noi am aplicat o parte dintre ele, închiderea școlilor, și așa mai departe, dacă vor exista zone cu un număr foarte mare de cazuri atunci acele zone trebuie să aibă o activitate foarte redusă, din punct de vedere social”.

O parte a specialiştilor care gestionează criza legată de coronavirus lucrează în momentul de faţă la mai multe modele de evoluţie a bolii, spune Rafila. „În funcţie de predicţiile acestor modele , nu o să fie doar unul, luăm anumite măsuri de sănătate publică, inclusiv alocarea de resurse pentru tratamentul pacienţilor, dacă observăm că sunt zone unde numărul de cazuri este mai mare într-un interval scurt de timp şi într-o zonă mai redusă."

În România au fost confirmate, până sâmbătă, 123 infecții cu coronavirus. Nouă dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. De luni, în România va fi decretată stare de urgență, a anunțat sâmbătă președintele Iohannis, după ce Guvernul Orban 2 a depus jurământul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22