Dragnea a făcut plângere penală pentru că nu a fost lăsat să voteze din penitenciar

Dora Vulcan | 25.11.2019

Liviu Dragnea a făcut plângere penală la parchet dar și la BEC și la circumscripția electorală de care aparține cu penitenciarul pentru că nu a fost lăsat să voteze la prezidențiale.

Pe aceeași temă

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, aflat în închisoare, a făcut plângere penală la Parchetul Sectorului 5, unde este arondat cu pușcăria în care execută o pedeapsă de trei ani și jumătate, în care acuză că nu a fost lăsat să voteze la cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor încheiate duminică.


El spune că a făcut plângere și la BEC și la circumscripția electorală de care aparține cu penitenciarul.

În sprijinul plângerii sale, Dragnea spune că nu are suspendat, prin sentința de condamnare și dreptul de a alege ci doar pe cel de a fi ales, adică de a candida în funcții publice, contrar interdicției cu care figurează în sistemul electronic al AEP privind interzicerea tuturor drepturilor electorale.

Potrivit sentinței de condamnare a lui Liviu Dragnea de la fond din iulie 2018, rămasă definitivă la apel:

”în baza art. 65 alin.1 din Codul penal 1969, aplică inculpatului Dragnea Nicolae Liviu pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b şi c din Codul penal 1969 pe o durată de 3 ani”. Potrivit Codului penal din 1969, în baza căruia a fost condamnat Dragnea, articolul 64 spune: Pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:

  1. a) dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice;

  2. b) dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat;

  3. dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii”.

Așadar, potrivit sentinței, după cum a explicat avocata lui Dragnea, pentru G4media, fostului lider PSD i se aplică doar interdicția de la aticolul 64 litera a teza a II-a, adică doar ”dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice”.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare pe 27 mai, la o zi de la alegerile europarlamentare, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost judecat și condamnat pentru că a angajat pe banii Direcției de Protecție a Copilului, adică pe banii destinați copiilor orfani, două secretare care prestau la PSD Teleorman unde el era șef, în perioada în care conducea și Consiliul Județean Teleorman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22