Dragnea a ratat majoritatea în Parlament, 221 mandate. PSD trebuie să negocieze cu ALDE

E.b. | 15.12.2016

PSD are 221 de mandate în viitorul Parlament - cu 11 mai puține pentru a obţine majoritatea. Aşa că liderii PSD sunt obligati sa negocieze cu ALDE care are 29 de mandate, fie sa racoleze 11 parlamentari. Oricum, PSD si ALDE trebuie sa se duca impreuna la consultarile cu presedintele Iohannis.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central, repartitia mandatelor arata ca PSD si ALDE fac impreuna majoitatea - 250 de mandate fata de cele 232 necesare din totalul de 465 de parlamentari.

 

PSD va avea 154 de deputați și 67 de senatori, iar ALDE 20 de deputati si 9 senatori.

 

In acelasi timp, fortele de ”dreapta”- PNL, USR si PMP- au impreuna 169 de mandate, 117 la Camera Deputatilor si 52 la Senat

 

Camera Deputatilor      

 

PSD- 154 mandate

PNL- 69

USL- 30

UDMR- 21

ALDE- 20

PMP-18

Minoritati-17

 

Senat

 

PSD- 67

PNL-30

USR- 13

UDMR-  9

ALDE-9

PMP-8

 

După centralizarea tuturor secţiilor de voturilor, BEC a prezentat rezultatele finale în urma scrutinului.

 

Astfel, la Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 45,47% din voturi, PNL - 20,04%, USR - 8,87%, UDMR - 6,18%, ALDE - 5,62%, iar PMP - 5,34%.

La Senat, PSD a obţinut 45,67%, PNL - 20,41%, USR - 8,92%, UDMR - 6,24%, ALDE - 6%, iar PMP - 5,65%.

 

 

Liderii PSD vorbesc deja de perspectiva ca unii parlamentari să îngroașe rândurile social-democraților. „Cum să mergem cu o propunere de premier în condiţiile în care parlamentarii nu sunt validaţi? Cine ştie, poate pleacă un parlamentar de la un partid la altul”, a comentat președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a explica absența partidului său de la consultările de ieri de la Cotroceni. De ce ar avea nevoie PSD de mai mulți parlamentari din moment ce ar avea, oricum, majoritate alături de ALDE?, scrie romanialiberă.ro.

 

 

Singuri la consultări

 

 

Pentru că social-democrații vor să se încadreze în articolul constituțional (103) care prevede că un partid poate fi chemat singur la consultări pentru desemnarea premierului, dacă are majoritate absolută.  O spune chiar fostul premier Victor Ponta. „Dacă la repartizare ne lipsesc două sau trei mandate, eu cred că vor fi poate doi — trei — patru parlamentari care luni vor vrea să fie în PSD. Și atunci, conform art. 103 din Constituție, care spune: «în urma consultării partidului care are majoritatea absolută», nu se mai fac consultări cu celelalte partide”. 

 

El a adăugat că PSD își va menține alianța cu ALDE. Fostul premier a conturat un calendar similar cu cel prezentat de Dragnea – săptămâna viitoare se constituie noul Parlament, după care PSD se va prezenta la negocieri la Cotroceni, conform romanialiberă.ro.

 

De aceea, unii dintre liderii PSD, precum Ioan Mang, au caracterizat consultările de ieri, la care PSD și ALDE nu au participat, drept „o întâlnire la o cafea” sugerând că săptămâna viitoare vor avea loc negocierile reale.

 

Pentru a-și oferi timp pentru racolări, social-democrații schimbă regulile jocului politic, până acum negocierile demarând înainte de instalarea Parlamentului. De exemplu, în 2012 consultările de la Cotroceni au avut loc pe 17 decembrie, iar la final președintele Traian Băsescu a anunțat nominalizarea lui Victor Ponta ca premier. Noul Parlament și-a început mandatul abia pe 19 decembrie.

 

 

Negocieri cu ALDE

 

 

Liderii PSD negociază în secret posturile din viitorul guvern cu ALDE. Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea a pregătit pentru cei de la ALDE doar două ministere, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu ar cere mai multe, scrie antena3.ro.

 

Ar fi vorba despre ministerul Educației, care i-ar reveni lui Sorin Cîmpeanu, și cel al Energiei, pentru Daniel Chițoiu sau Andrei Gerea.

 

În tot acest timp, Liviu Dragnea îşi ţine partidul la respect şi e tăcere totală.

 

 

Cine ar putea fi miniştrii din viitorul guvern PSD

 

 

Numele mai multor foşti miniştri, printre cre  Ecaterina Andronescu, Eugen Teodorovici, Titus Corlăţean, Liviu Pop sau Mihnea Costoiu, sunt vehiculate, pe surse, în ceea ce priveşte ocuparea unor portofolii într-un viitor guvern PSD, condus de Liviu Dragnea.

 

În ceea ce priveşte Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării, numele cele mai vehiculate au fost cele ale lui Georgian Pop sau Gabriel Vlase. Ministerul Sănătăţii ar putea fi preluat, din partea PSD, de Florian Popa sau Ionel Sinescu, în timp ce pentru portofoliul Externelor a fost vehiculat numele lui Titus Corlăţean sau al Anei Birchall, conform antena3.ro.

 

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a declarat, joi, că urmează să aibă discuţii cu liderul PSD Liviu Dragnea pe tema formării Guvernului după ce BEC anunţă repartizarea mandatelor, iar în acest moment nu ştie numele viitorului premier. În privinţa legii care i-ar interzice lui Liviu Dragnea să fie premier, Tăriceanu a spus că ”între Constituţie şi Dumnezeu nu este nici preşedintele”, conform News.ro.
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22