Pe aceeași temă
"Nu putem să continuăm aşa, să vedem că nu se întâmplă nimic şi toţi să fim nişte pioni pe o strategie de campanie electorală a preşedintelui României", a afirmat Dragnea la Antena 3.
Preşedintele Klaus Iohanis a spus că la întâlnirea de vineri o va întreba pe Viorica Dăncilă în ce calitate a plecat în Israel, fără să sufle o vorbă şi să îi dea măcar un telefon, din politeţe.
"Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă, fără ca măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine fiindcă totuşi, şi dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt preşedintele republicii şi eu răspund de politica externă", a declarat Iohannis.
Liderul PSD îl contraatacă pe președinte, căruia îi neagă calitatea de decident în politica externă a României, afirmând că șeful Guvernului nu avea nevoie de aprobarea președintelui pentru această vizită, având un mandat propriu.
"Eu nu știu dacă președintele - cu care recunosc că am fost mult prea binevoitor în ultima vreme - nu știu dacă am auzit să își ia mandat de la Parlament și Guvern pentru deplasările externe, și merge și își ia niște angajamente în numele României...", a susținut Dragnea.
Dragnea a mai susţinut că atitudinea preşedintelui Iohannis arată că acesta este "foarte nervos şi foarte deranjat" de vizita pe care el şi premierul Dăncilă au făcut-o în Israel. "Îi e teamă că se pune întrebarea, «domne, dacă tot te ocupi de politica externă, care sunt rezultatele? Pentru această ţară se simte ceva?». Românii trebuie să ştie asta. Este deranjat de faptul că se deschid alte căi de cooperare. (...) Nu înţeleg de ce e atât de nervos", a mai afirmat liderul PSD.
El a mai susţinut că nu există în Constituţia României o prevedere care să spună că preşedintele României are atribut exclusiv pe politica externă, existând un guvern care are ministru de Externe, cu atribuţii să semneze acorduri şi să reprezinte interesele României.
Dragnea a mai acuzat că declarațiile șefului statului referitoare la "secretomania" vizitei din Israel și despre "cine știe ce înțelegeri face acolo cu evreii" sunt antisemite.
"Nu poți să jignești în asemenea hal oficiali din alt stat. Așa ceva este inacceptabil (...) Cum poți să acuzi oficiali israelieni de înțelegeri secrete?", a susținut el.
Ulterior, Iohannis și-a argumentat declarația: "În absolut niciun caz acea întrebare retorică nu a fost cu iz de jigni comunitățile evreiești sau statul israelian cu care avem relații dintre cele mai bune. Întrebarea mi-am pus-o pentru că o persoană din România s-a deplasat acolo pentru nu știu ce, se întâlnește cu nu știm cine și nici nu știm ce înțelegeri vor face".
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni seară că a decis să încerce o mediere între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale, pe care îi va chema la discuţii la Cotroceni, el afirmând că în ultima perioadă "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente".
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu guvernatorul şi cu prim-viceguvernatorul BNR, iar potrivit Administraţiei prezidenţiale întâlnirea a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privinţa medierii disputelor dintre Guvern şi BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce priveşte inflaţia şi coordonarea politicilor economice.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi seară, la Bacău, că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR şi că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE.