Dragnea are comisie anti-Pahonțu. USR și PNL atacă la CCR hotărârea de înființare a comisiei

Dora Vulcan | 20.02.2018

USR va ataca la CCR hotărârea Parlamentului privind înfiinţarea Comisiei de anchetă referitoare la activitatea directorului SPP. Senatul şi Camera Deputaţilor au votat marți înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activităţilor directorului SPP, Lucian Pahonţu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 „Noi considerăm această Comisie de anchetă ridicolă, în sensul că misiunea ei este să investigheze dacă SPP a avut o influenţă asupra procesului politic, proces politic care se întâmplă, şi ştim toţi, este mai ales pe lângă CEx al PSD, în jurul domnului Dragnea, deci, practic, domnul Dragnea înfiinţează o comisie care să verifice dacă SPP l-a influenţat pe el însuşi. Noi considerăm că este o comisie inutilă, care se suprapune aproape perfect pe toate prevederile comisiilor care există deja în Parlament, deci nu era nevoie de încă una şi motivul pentru care ea se înfiinţează este tocmai ca să distragă atenţia de la subiectele adevărate care îi interesează pe români. (...) Prin urmare, noi vom ataca la Curtea Constituţională proiectul acesta de hotărâre. (...) Această hotărâre nu are nici măcar expunere de motive, a fost făcută pe repede înainte”, a declarat liderul grupului parlamentar al USR de la Camera Deputaţilor, Claudiu Năsui, la Palatul Parlamentului, citat de Digi 24 

 

 

El a adăugat că sesizarea USR către CCR nu va fi una comună cu PNL. Și liberalii au anunțat că vor ataca hotărârea la CCR. 

 

 

Senatul şi Camera Deputaţilor au dat marţi vot favorabil hotărârii de înfiinţare a Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activităţilor directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Pahonţu, şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare.

 

 

Comisia a primit 17 obiective de la conducerea Senatului și Camerei Deputaților. Printre acestea: „determinarea implicării directorului SPP, domnul Pahonțu Lucian-Silvan, în influențarea unor decizii politice sau în planul politic” și „verificarea rapoartelor de activitate ale directorului SPP, domnul Pahonțu Lucian-Silvan, din ultimii 5 ani”.

 

Obiectivele acestei comisii sunt următoarele: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum şi modalitatea de comunicare a odrinelor de serviciu; determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unordecizii politice sau în planuul politic; verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei, domnul Pahonţu Lucian-Severin; verificarea rapoartelor de activitate ale directorului SPP din ultimii cinci ani; identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, a regulilor de relaţionare cu acestea precum şi verificarea respectării cadrului legal de acţiuni prevăzute în aceste colaborări; verificarea modului şi a criteriilor în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor; identifarea numărului de mandate de supraveghere video-audio solictate în vbaza art 14, lit d din legea 191/1998, precum şi verificarea respectării cadrului legal.

 

Alte obiective sunt identificarea numărului de mandate efectiv obţinute de la procuror; determinarea numărului de acte de constatare întocmite în baza legii 191 care au fost folosite ca mijloace de probă în cauze aflate în stadiul de cercetare penală sau în faţa instanţelor judecătoreşti; verificarea procedurii activităţii proprii de apărare a secretului de stat şi de prevenire a scurgerii de date sau de informaţii; existenţa unor verificări în ultimii cinci ani referitoare la achiziţii publice şi la fondul operativ, din partea Curţii de Conturi sau a altor instituţii; verificarea modalităţii de gestionare a informaţiilor menţionate în rapoartele ofiţerilor de protecţie a demnitarilor care nu se încadrează în obligaţiile prevăzute pentru elaborarea rapoartelor conform legii 191.

 

Comisia care va ancheta activitatea SPP va fi formată din şapte membri PSD, trei membri PNL, un membru USR, un membru UDMR, un membru ALDE, un membru PMP şi un membru al minorităţilor naţionale. De asemenea, preşedintele Comisiei va fi din partea PSD, vicepreşedintele din partea PNL, iar secretarul din partea ALDE.

 

 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecură, că înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privind Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) i se pare "o aflare în treabă politicianistă", spunând că opinia sa despre SPP este extrem de clară - începând de la director şi până la ultimul angajat este un corp de profesionişti care fac o muncă foarte bună şi foarte grea.

 

„Am o opinie destul de clară şi despre activitatea SPP - începând de la director şi până la ultimul angajat, SPP este un corp de profesionişti, care fac o muncă foarte bună şi foarte grea. Îi apreciez pentru munca pe care o depun, şi nu numai eu, şi mulţi alţii îi apreciază. De exemplu, ONU apelează frecvent la SPP pentru protecţia unopr demnitari trimişi în zone complicate. Parcă şi în parlament există o iniţiativă de înfiinţare a unei comisii pentru activitatea SPP. Activitatea este analizată de CSAT, iar acest demers în Parlament mi se pare o aflare în treabă politicianistă. Dacă ar fi vrut să se analizeze activitatea SPP, se putea face în comisiile de apărare”, a declarat Iohannis.

 

 

Cel care a lansat întregul scandal este liderul PSD, Liviu Dragnea, care imediat ce l-a demis pe fostul premier în ședința CEx al PSD a vorbit despre un personaj din conducerea unei structuri a statului care ar fi avut o influență toxică asupra lui Mihai Tudose dar și a celuilalt premier demis prin moțiunea coaliției, Sorin Grindeanu.  

 

 

Imediat după numirea lui Dăncilă la conducerea guvernului, cu o zi înainte ca noul premier să-și intre în funcțiuni la Palatul Victoria, Dragnea a lansat o întreagă telenovelă despre o informație pe care ar fi primit-o de la vicepremierul Paul Stănescu, cel care i-ar fi spus că și lui i-a spus altcineva că Pahonțu ar intenționa să-l lichideze în luna martie a acestui an. 

 

 

A doua zi, în prima ei zi de mandat la Palatul Victoria, Viorica Dăncilă, om de paie al liderului PSD a mers la guvern cu mașina Jandarmeriei, refuzând protecția SPP pentru ca a doua zi întreg guvernul să anunțe că renunță la serviciile SPP. 

 

 

Între timp, Paul Stănescu și-a numit, pe banii contribuabililor o gardă de interlop consilier personal, refuzând să spună și care vor fi atribuițiile sale și ce anume l-a recomandat pentru misterioasa consiliere. 

 

 

Dragnea a continuat să facă declarații împotriva lui Pahonțu despre care a povestit, în prezențele sale dese la Antena 3 (post condus de fostul pușcăriaș Dan Voiculescu), că Pahonțu și-ar fi pus subordonații să-i spioneze pe liderii politici pentru ca ulterior să dea informații judecătorilor și procurorilor. Dragnea nu a adus niciodată probe în susținerea declarațiilor sale halucinante. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22