Dragnea, Dăncilă, Tăriceanu și Toader, plan de acțiune comun privind recomandările din raportul MCV

Redactia | 22.11.2018

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, miercuri, la Parlament, că în coaliţia de guvernare se va adopta o „poziţie comună” şi un „plan de acţiune” cu privire la recomandările din MCV.

Pe aceeași temă

Întrebat miercuri, la Parlament, dacă ia în calcul contestarea raportului MCV la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, liderul PSD Liviu Dragnea a răspuns: „Raportul MCV nu cred că poate fi contestat, ca raport. O să avem în perioada următoare o întâlnire cu dna prim-ministru, dl Tăriceanu, dl Toader şi cu alţi colegi să avem o poziţie comună în ceea ce priveşte recomandările din raportul MCV şi atunci o să comunicăm”.

Liderul social-democrat a adăugat că se va stabili în acest sens „un plan de acţiune comun în funcţie de recomandările MCV-ului”, transmite Mediafax.

În ceea ce priveşte raportul Comisiei de la Veneţia, Dragnea a spus că, cu o singură excepţie, recomandările au fost respectate.

„În ceea ce priveşte recomandările Comisiei de la Veneţia, cu toată această furtună mediatică din ultima perioadă, s-a trecut uşor peste un lucru. S-a adoptat o OUG în urma a două întâlniri pe care ministrul Toader le-a avut cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia înainte de raportul final, având acolo o discuţie şi stabilind de comun acord că dacă acele recomandări din draft vor fi adoptate prin OUG, atunci raportul final va fi schimbat. În plenul Comisiei de la Veneţia au motivat că ordonanţa a venit prea târziu. Dar, faţă de recomandările Comisiei de la Veneţia, cred că cu o singură excepţie sunt prinse la ora asta în legislaţie, vorbim de legile justiţiei. Despre codurile penale nu prea avem despre ce să vorbim pentru că aşteptăm motivarea CCR şi vor intra într-o analiză serioasă. Cred că şi pe aceste coduri putem, fără niciun fel de rezerve, să fie o colaborare cu toate părţile care doresc”, a zis liderul PSD.

Acesta a spus că statul de drept trebuie să respecte şi drepturile fundamentale ale omului şi că acest lucru l-a spus delegaţiei din Parlamentul European cu care s-a întâlnit în cursul zilei la Parlament.

„Statul de drept cuprinde şi drepturile fundamentale ale omului. Drepturile omului sunt călcate în picioare în România de ani de zile. Sunt mii de oameni condamnaţi pe nedrept, anchetaţi pe nedrept, târâţi în procese pe nedrept. Asta am spus-o şi azi. Sprijinim cu determinare întărirea statului de drept din România în aceeaşi măsură în care drepturile fundamentale ale oamenilor sunt respectate”, a arătat Dragnea.

Liderul PSD a menţionat că îşi doreşte o comunicare mai bună cu oficialii europeni.

Fiecare ne-am spus punctele de vedere. Ce este foarte important din punctul meu de vedere este că au fost unii membri din delegaţia europeană care au şi spus că în orice ţară se poate discuta despre statul de drept, foarte important este cum se face analiza unor posibile sau nu derapaje, pentru că este foarte simplu să spui că într-o ţară nu este respectat statul de drept, dar este mai greu de spus cum faci această analiză şi cum ajungi la această concluzie. Ce este foarte important este că s-a desprins ideea pe care noi o îmbrăţişăm, să avem o colaborare cât mai strânsă, să avem posibilitatea să aducem şi noi argumente, nu doar să primim hârtii, rezoluţii sau teme”, a arătat Dragnea.

El a precizat şi o serie de principii enunţate la întâlnirea cu delegaţia PE.

„Am spus-o azi la întâlnire că valorile şi principiile europene trebuie să fie valabile pentru toate statele. Am mai enunţat un princiu, că ceea ce este permis pentru un stat membru trebuie să fie permis pentru toate statele membre, iar ceea ce este interzis pentru un stat membru trebuie să fie interzis pentru toate statele membre”, a punctat preşedintele PSD.

Liderul PSD Liviu Dragnea a pledat miercuri, la întâlnirea din Parlament cu delegaţia PE, pentru tratament egal al statelor membre, în timp ce preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că România va acţiona ca „mediator imparţial şi un facilitator de consens” în fruntea Consiliului UE. O delegaţie a Parlamentului European, condusă de preşedintele PE, Antonio Tajani, a avut, miercuri, la Parlament, o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, precum şi cu liderii partidelor parlamentare. Delegaţia PE a mai avut, miercuri, întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, şi cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Věra Jourová, comisarul european pentru Justiţie, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că se aşteaptă ca România să urmeze recomandările MCV, subliniind că susţine ceea ce este menţionat în raport. În raportul MCV se recomandă suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pe 17 noiembrie, la Poiana Braşov, că autorităţile române trebuie să elaboreze un document de analiză a MCV-ului, unde să puncteze „gravele erori” ale documentului, iar acesta să fie trimis Comisiei Europene.

Viorica Dăncilă a declarat, pe 15 noiembrie, că este dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a arătat că "e un partener loial şi corect al UE". Premierul a precizat că argumentele oferite de partea română au fost ignorate de oficialii europeni.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, pe 14 noiembrie, că Guvernul poate contesta MCV la Curtea de Justiţie a UE. Deputatul PSD a adăugat că Parlamentul şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader vor analiza asupra argumentelor juridice şi politice din raportul prezentat de Comisia Europeană.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că raportul MCV nu poate fi contestat la Curtea de Justiţie a UE, însă ceea ce poate fi contestat este Mecanismul în întregime.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22