Dragnea, despre perchezițiile de la firma fiului: nu știu dacă au percheziționat și porcii

Dora Vulcan | 22.08.2017

Dragnea a încercat să minimalizeze impactul perchezițiilor făcute de procurori (din Parchetul General și din DNA) la TelDrum și la firma de porci de pe numele fiului.

Pe aceeași temă

 

 

 

El nu a ratat ocazia de a înfiera, indirect, capitalul străin, perchezițiile la firmele românești având, în opinia sa, scopul de a le închide, cu sugestia subminării capitalului autohton. Român și patriot.

 

 Dragnea a încercat să fie ironic la adresa procurorilor de la Parchetul General si DNA care anchetează Tel Drum și ferma de porci controlata de fiul sau. "Nu stiu cine e vizat, cine nu, in ce a constat perchezitia, nu stiu daca au perchezitionat si porcii, habar n-am ce e acolo.” 

 

După care a încercat să fie ironic pe seama percheziției la Tel Drum, cu insinuarea că perchezițiile la cele românești ar avea ca scop favorizarea celor străine:   „Cred că ăsta este un lucru bun, să se facă percheziţii la cât mai multe firme, poate încet, încet o să se închidă aceste firme şi lăsăm loc pe piaţă la alţii. Nu ştiu cine e vizat, cine nu e vizat, ce au găsit la percheziţii, dacă au percheziţionat şi porcii”, a spus Liviu Dragnea. El spune că nu are detalii: ”„E o anchetă în curs, habar nu am ce e acolo. Înţeleg că orice om poate să fie anchetat din România: şi eu şi dumneavoastră”, a mai spus el. 

 

Background

 

Ilie Liviu Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost eliberat, vineri, din arestul Poliţiei Capitalei şi plasat sub control judiciar. Dragne fusese reţinut cu o zi în urmă în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro. Ilie Liviu Dragne a fost audiat joi la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti, iar ulterior a fost reţinut de către procurori pentru 24 de ore, sub acuzaţia de evaziune fiscală. În acest dosar, în care este vizată şi ferma de porci Salcia din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, au mai fost reţinute, joi, alte opt persoane. Se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea.

 

Procurorii au stabilit că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, au fost menţionate în contabilitate cheltuieli nereale, fapt care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei (echivalentul a 9.079.017 euro), din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

 

 

Ferma Salcia, al cărei obiect principal de activitate este creşterea porcilor, are 240 de angajaţi. În 2015, a înregistrat un profit de 89.265 lei la o cifră de afaceri de 39,5 milioane lei, iar anul trecut a avut afaceri de 34,2 milioane lei şi un profit net de 52.255 lei.

 

 

De asemenea, directorul societății Tel Drum, Petre Pitiș, s-a prezentat marți la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a participa la desigilarea sistemelor informatice ridicate în urma perchezițiilor efectuate de anchetatori, transmite Agerpres.

 

 

Întrebat de jurnaliști la intrarea în DNA dacă s-a prezentat pentru a lua parte la perchezițiile informatice, Petre Pitiș a răspuns: "Da. Despre dosar nu pot să vă spun nimic, dacă vreți vă spun despre firmă. Îmi aparține mie. La percheziție s-au găsit documentele cu care eu am cumpărat acțiunile, pachetul majoritar al acțiuni. Și dintr-o firmă care plătea regulat 20 de milioane la bugetul consolidat de stat putem să ajungem la o firmă la care va trebui să plătească statului 10 milioane de lei ajutor de șomaj, în urma unor acuzații. (...) Pachetul majoritar al acțiunilor este al meu".

 

El a adăugat că deține peste 50% din acțiuni la societatea Tel Drum, diferența fiind deținută de alte cinci persoane, precizând că Liviu Dragnea nu se numără printre aceștia și nici nu a fost de când se află la conducerea firmei.

 

Petre Pitiș a mai precizat că nu există o relație personală între el și Liviu Dragnea și nici nu l-a întâlnit.

 

"Nicio relație personală, nu l-am întâlnit nici când era președinte la Consiliul județean, nu a semnat dumnealui contractele, m-am uitat pe ele, din partea Consiliului județean (...) licitațiile erau semnate de un vicepreședinte al Consiliului județean", a spus Pitiș.

 

Referitor la ce a susținut DNA cu privire la faptul că licitația pentru achiziționarea stației de mixturi asfaltice ar fi fost trucată, Petre Pitiș a susținut că actele au fost întocmite corect.

 

"Punctul nostru de vedere, după ce am consultat firma care ne-a asigurat consultanță la realizarea acestui proiect, este că actele au fost întocmite confirm ghidului. (...) Conform ghidului eram obligați să facem licitație publică, ceea ce am și făcut, la licitația publică a fost publicată pe site-ul AFIR (Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale — n.r.), putea să participe și firma producătoare și oricare altă firmă", a spus Pitiș.

 

Întrebat dacă la percheziția informatică vor fi găsite probe împotriva sa. Pitiș a răspuns: "Nu cred. Nu știu, depinde ce pot interpreta dumnealor (procurorii — n.r.). Noi considerăm că procedura de încheiere a contractului cu AFIR a fost perfect legală și a respectat normele ghidului de procedură. Poate solicităm un expert în proceduri să ne spună părerea lui. Părerea noastră și a firmei de consultanță este că s-au respectat toate normele", a conchis directorul Tel Drum.

 

DNA anunța, pe 18 august, că Societatea Tel Drum SA și reprezentanții acesteia — Petre Pitiș și Mircea Vișan — au fost puși sub urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

Potrivit sursei citate, în același dosar au fost puși sub urmărire penală și societatea WFA Impex SRL, Florian Ion, reprezentant al acestei firme, și Florea Neda, reprezentant al Tel Drum SA, toți pentru complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22