Dragnea, disperat sa scape de Grindeanu. Va reusi sau nu? Mizele si scenariile razboiului

Andreea Pora | 13.06.2017

Liviu Dragnea e din ce in ce mai hotarit sa scape de premierul Sorin Grindeanu, caruia i-a cerut in citeva rinduri demisia si pe care il ameninta cu retragerea sprijinului politic.

Pe aceeași temă

 

 

 

Surprinzator, dar Grindeanu refuza sa demisioneze, indiferent de presiunile care s-au facut asupra lui si de asa-zisa evaluare in urma careia au trecut clasa doar trei ministri. Motivele acestei miscari pot fi mai multe, dar posibilitatile de a o pune in practica sunt totusi limitate in conditiile in care premierul insista in a nu-si inainta demisia. Este prima oara in lunga istorie a PSD cind se intimpla ca partidul, de fapt, liderul acestuia, sa forteze darimarea propriului guvern cu riscul declansarii unei noi crize politice la doar sapte luni de la preluarea puterii. Ce se ascunde in spatele rafuielilor din PSD, care este substratul razboiului dintre Dragnea si Grindeanu, care se poate termina chiar si cu o motiune de cenzura?  Cum se va pozitiona presedintele Klaus Iohannis in acest conflict, cheia fiind totusi la el.

 

 

Ultimele informatii, venite pe surse din interiorul PSD si speculate intens de presa, arata ca Dragnea si Grindeanu s-au intilnit de mai multe ori in ultimele zile, dar fara vreun rezultat in sensul dorit de seful PSD. Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu, amenintindu-l ca in caz contrar ii va retrage sprijinul politic, dar deocamdata nu a pomenit de o motiune de cenzura. Grindeanu se tine insa tare pe pozitie, a refuzat sa demisioneze, invocind stabilitatea tarii si faptul ca “ actul de guvernare nu poate fi condus de persoane dubioase”. Cine sunt acestea, nu a mai precizat.

 

Tot pe surse a aparut si informatia ca doar trei ministri au luat note de trecere la evaluarea comandata de Dragnea. E vorba de Petre Daea ( Agricultura), Carmen Dan (Interne) si Lia Ulguta Vasilescu (Munca). Ceilalti 24 de ministri ar figura pe lista neagra a remanierii, in frunte cu Grindeanu. Miercuri in sedinta Comitetul Executiv se va discuta raportul de evaluare a guvernului.

 

 

Culisele unor zile de foc si para

 

 

Potrivit mai multor surse citate de presa, ultima intilnire dintre Dragnea si Grindeanu a avut loc marti in jurul prinzului, dar premierul i-a retransmis liderului PSD ca nu va demisiona chiar daca Comitetul Executiv ii va cere asta. Mai mult, Grindeanu ar fi trecut la rindul sau la amenintari, spunind ca in situatia in care PSD va schimba mai multi ministri el va numi imediat altii in locul lor.

 

Cei doi s-au intilnit simbata seara si luni noaptea la sediul PSD din Baneasa, cind, potrivit HotNews.ro. premierul a fost luat de la aeroport de Marcel Ciolacu, unul dintre apropiatii lui Dragnea. La discutiile extrem de tensionate ar mai fi participat Paul Stanescu, Marian Neacsu si Niculae Badalau, toti locotenenti ai lui Dragnea. Potrivit sursei citate, premierul nu a fost de acord nici macar cu schimbarea ministrului finantelor, Viorel Stefan, si si-a reiterat refuzul de a demisiona, spre furia lui Dragnea. Situatia pare fara iesire cel putin pina la Comitetul Executiv de miercuri.

 

 

Ziua cutitelor lungi

 

 

La Comitetuli Executiv, unde participa inclusiv liderii filialelor, se va pune in discutie raportul de evaluare si este posibil sa se treaca la vot. In aceasta situatie ar deveni clar ca Dragnea este decis sa forteze plecarea lui Grindeanu.

 

Diverse surse din PSD afirma ca s-ar putea supune votului doua chestiuni: remanierea intregului guvern, cu Grindeanu in frunte, iar daca acesta refuza sa demisioneze, retragerea sprijinului politic.

 

Putin probabil ca Dragnea sa nu obtina ceea ce doreste de la Comitetul executiv pe care il controleaza cu mina de fier si unde putini cuteaza sa i se opuna, chiar daca au nemultumiri fata de el. Atunci cind Serban Nicolae a fost schimbat din fruntea Comisiei juridice din cauza amendamentelor introduse la legea gratierii, doar o singura persoana- Codrin Stefanescu- a votat impotriva. Aceasta in conditiile in care Nicolae, membru vechi al PSD, avea prietenii solide in CEx.

 

In cazul lui Grindeanu, pina in acest moment doar filiala din Timisoara si-a exprimat clar sustinerea pentru Sorin Grindeanu, dar asta pentru ca premierul a condus consiliul judetean Timis.

 

Cu toate acestea, jocurile nu sunt inca facute, fiind posibil ca insusi Dragnea sa se razgindeasca pentru a evita riscul unei crize politice, care l-ar aduce la mina lui Iohannis.

 

 

Ce solutii are Dragnea? Trei scenarii

 

 

Nu este clar cum vor decurge negocierile dintre cele doua tabere in noaptea premergatoare Comitetului Executiv de miercuri, dar daca se ramine in aceeasi paradigma solutiile nu sunt prea multe.

 

  1. Grindeanu cedeaza, pare a fi totusi cea mai probabila varianta. Demisia majoritatii cabinetului l-ar pune intr-o situatie aproape imposibila, mai ales ca ar putea fi urmata de un anunt oficial al retragerii sprijinului politic. Practic, ar ramine seful unui guvern al scaunelor goale. O postura ridicola si jenanta in acelasi timp, a carei interpretare pentru publicul larg ar fi aceea ca se agata de functie. Mai ales ca motivele invocate pina acum -stabilitate, oameni dubiosi- nu prea stau in picioare fara alte detalii.

 

Este rezolvarea cea mai plauzibila si care ar incheia criza politica intr-un timp scurt. Deja se vehiculeaza citeva nume de inlocuitori, printre care Carmen Dan si Mihai Fifor, iar o alta noua garnitura de ministri este probabil deja pregatita. Interesul lui Dragnea si al PSD-ului merge evident in sensul acestui tip de solutie, singura piedica fiind refuzul lui Grindeanu.

 

  1. Grindeanu ramine ferm, ceea ce inseamna ca impinge PSD spre o motiune de cenzura. Desigur, ar fi o premiera in istoria post-decembrista, nu mai discutam de cea a PSD, partid care a reusit intotdeauna sa nu impinga disensiunile dincolo de anumite limite. Nu s-a mai intimplat pina acum ca partidul aflat la guvernare, cu o majoritate confortabila in parlament, sa ajunga sa-si darime propriul guvern printr-o motiune de cenzura.

 

Exista desigur precedentul Radu  Vasile, fostul premier al Conventiei Democrate (CDR), care a ramas fara ministri, acestia si-au dat demisia in bloc dupa zile de negocieri penibile. Desi i s-a retras sprijinul politic, Radu Vasile s-a baricadat in biroul din Palatul Victoria si nu s-a dat dus pret de vreo saptamina, umplind CDR si pe il insusi de ridicol. Situatia s-a rezolvat in extremis prin demisia premierului, dar nu s-a pus totusi niciun moment problema motiunii de cenzura, poate si pentru ca CDR nu avea o majoritate confortabila ca PSD astazi.

 

  1. Solutia de compromis, Grindeanu ramine premier, dar are loc o remaniere profunda. Dar si aici lucrurile pot fi incilcite, pentru ca in mod evident Dragnea doreste sa se debaraseze in principal de doi ministri- Tudorel Toader de la Justitie si Viorel Stefan de la Finante. De primul pentru ca refuza sa introduca pragul la abuzul in serviciu prin Ordonanta de urgenta, calea cea mai rapida pentru a-l scapa pe Dragnea de spectrul puscariei. Toader nu este la prima “abatere” de la indicatiile sefului PSD: a taraganat modificarea Codurilor penale si trimiterea lor in parlament si a procedat la fel cu legile justitiei. In ce-l priveste pe Viorel Stefan, acesta s-a opus maririlor de salarii in ritmul pe care l-au dorit Dragnea si Vasilescu, obtinind o aminare si o etapizare a acestora. Lucru care l-a pus pe Dragnea in ipostaza de a nu-si fi respectat promisiunile, provocind totodata si nemultumirea sindicatelor si a celor amagiti- medicii si profesorii. Deficitul de imagine este unul major. Mai mult, Viorel Stefan a atras atentia ca bugetul nu suporta in viitor nici macar maririle aminate.

 

Necunoscuta acestui scenariu este daca Grindeanu va fi de acord cu plecarea celor doi ministri, care pot fi convinsi sa nu demisioneze. Si, evident, daca Dragnea va accepta sa cedeze a doua oara. Se poate usor intra intr-un alt blocaj.

 

 

Pe ce se bazeaza Grindeanu?

 

 

Grindeanu nu a iesit in primele luni de guvernare in evidenta decit prin slugarnicia fata de Dragnea si prin elasticitatea caracterului. In timp insa a reusit sa se profileze ca un “independent” in raport cu autoritarul Dragnea si sa fie perceput drept un incipient pol de putere alternativ in PSD. Faptul ca nu a fost ferm in chestiuni esentiale care tineau de modificarile Codurilor penale, pliindu-se pe dorintele celor certati cu legea, in frunte cu seful sau de partid, a generat primele tensiuni si nemultumiri.

 

Nu este limpede daca Grindeanu a fost influentat in aceasta atitudine de partenerii externi ai Romaniei interesati in mentinerea cursului anticoruptiei sau de o factiune a serviciilor secrete. Exista destule speculatii pe tema asta. Folosite de insusi Dragnea care a lansat in spatiul public informatia ca lui Grindeanu i-ar “ sopti” la ureche serviciile. Nu e de neglijat totusi CV-ul premierului, care a urmat un curs la Academia SRI-ului. Gabriela Firea vorbea si ea de “spatele” pe care Grindeanu l-ar avea in alta zona decit cea a PSD.

 

“ Spatele” cu pricina s-ar putea afla insa la Palatul Cotroceni, in biroul lui Klaus Iohannis. Asta pentru ca rezistenta lui Grindeanu la amenintarile  si santajul lui Dragnea se poate explica printr-o sustinere pe care presedintele ar fi dispus sa i-o acorde. In ultima instanta, atit numirea unui alt prim-ministru, cit si a ministrilor guvernului, tine de semnatura lui Iohannis. Presedintele are o marja de manevra in aceasta zona si depinde doar de el daca este dispus sa o exercite. Comportamentul lui Grindeanu da de inteles asta.

 

In acest context interesanta este declaratia de acum citeva zile a lui Grindeanu: “increderea acordata in decembrie 2016 nu poate fi inseala prin noi schimbari, noi crize politice, eventual alte alegeri”. Alte alegeri nu pot fi provocate decit de refuzul presedintelui Iohannis de a numi premierul dorit de Dragnea. Sa fie acesta un plan care ar putea explica rezistenta de moment a (inca) premierului Grindeanu?

 

 

PSD in zodia Dragnea

 

 

Laconicul si calmul Dragnea, a carui smecherie a fost ridicata la rang de virtute politica, a reusit in doar 7 luni de la preluarea puterii sa provoace o serie de crize cum PSD arareori a mai traversat.

 

Inca din primele momente a inregistrat o infringere rusinoasa prin respingerea de catre presedinte a primei propuneri de premier- Sevill Shaideh. Ba mai mult, a reusit sa nemultumeasca partidul care a aflat de tarasenie de la televizor. Practic, mareata guvernare PSD a inceput cu o semi-remaniere. Asa a aparut in peisaj Grindeanu.

 

A urmat faimosul episod al Ordonantei 13, care voia sa dezincrimineze fapte de coruptie de care era acuzat insusi Dragnea. Operind pe viu Codul penal“noaptea ca hotii”, guvernul Dragnea – Iordache a inregistrat o inimaginabila performanta pentru un partid care fusese votat de peste 50% din populatie: a scos pe strazile Bucurestiului si ale marilor orase sute de mii de oameni. Protestele lunii februarie au facut inconjurul mapamondului la pachet cu imaginea unui guvern care avea drept unic scop protejarea propriilor corupti.

 

Retragerea OUG 13  a fost insotita si de prima remaniere a cabinetului Grindeanu, au plecat patru ministri in frunte cu huiduitul Iordache.

 

Dragnea si PSD nu au renuntat insa  la planul de a schimba legislatia penala, iar scandalurile publice s-au tinut lant. Nici cu legea sanatatii PSD nu a nimerit-o prea bine,  fiind contestata din mai toate partile. Rezultatul: aminarea majorarii salariilor pina in 2018, exceptia notabila fiind parlamentarii.

 

Una peste alta, in doar cele 7 luni de cind Dragnea s-a instaurat la putere, PSD a traversat unele dintre cele mai complicate momente din istoria sa. Culmind acum cu posibilitatea de a fi pus in situatia sa-si darime guvernul cu propria mina.

 

Motivul este cunoscut pina si de ultimul pesedist: seful cel mare vrea introducerea pragului la abuzul in serviciu cit mai repede si cit mai sus. Doar asa poate scapa de cosmarul condamnarii in numitul dosar “ Bombonica” si de perspectiva puscariei.

 

Aceste ispravi l-au prabusit pe Dragnea in sondaje, care nu reuseste sa se ridice nici  macar la jumatatea scorului partidului. Cu toate astea, PSD intrat sub dominatia acestui lider autoritar,  nu pare capabil sa gaseasca alternativa.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22