Dragnea, eliberat o zi. Deținuții care au și alte cauze penale nu au dreptul la învoiri

Dora Vulcan | 01.11.2019

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, care execută o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani și jumătate, a fost liber pentru o zi.

Pe aceeași temă

Permisia, refuzată inițial pentru 28 octombrie, ziua lui de naștere, i-a fost în cele din urmă acordată pentru joi. Vineri, în jurul orei 11.00, Dragnea se întorsese deja în detenție.

În tot acest timp i s-a transmis presei pe surse că permisia îi va fi acordată abia săptămâna viitoare.

Decizia de a-l elibera pe Liviu Dragnea a fost luată de conducerea Penitenciarului Rahova, care-l consideră un deținut model pe fostul lider PSD.

Șeful atelierului auto, la care lucrează deținutul Dragnea, a fost cel care a făcut recomandarea de eliberare a lui Dragnea pentru o zi, spunând că este un deținut model, că a respectat programul de lucru și că nu a avut conflicte cu alți deținuți. Cererea sa a fost avizată de o comisie specială și apoi semnată de directorul penitenciarului, cel care săptămâna trecută se răzgândise, după aprobarea sa, doar după ce presa a făcut publică informația despre permisie.

Din punct de vedere legal, permisia de o zi se acordă după patru luni, Liviu Dragnea fiind încarcerat de cinci luni, însă oamenii din sistem afirmă că de cele mai multe ori acestea se acordă după cel puțin un an de la încarcerare.

Liderul de sindicat al gardienilor, Sorin Dumitrașcu, spune că această recompensă i-a fost dată lui Dragnea mult prea repede, că mai întâi se face o suplimentare a numărului de pachete, apoi de vizite și abia apoi se ajunge la eliberări de câte o zi. Tot el e cel care spune că sunt deținuți care nici un primesc vreodată o zi de permisie.

„Sunt deținuți care nu primesc niciodată, majoritatea de fapt nu primesc niciodată. Cei care primesc, primesc după un an, doi sau mai târziu”, a spus Dumitrașcu într-un microinterviu acordat Digi 24.

Mai mult, el spune că legea prevede că deținuții care au și alte cauze penale în curs nu pot primi învoire sau permisie.

„Mai e și o problemă de legalitate. Legea prevede că deținuții care au și alte cauze penale în curs nu pot primi învoire sau permisie.

Prima întrebare ar fi dacă s-a verificat acest aspect, pentru că știm că deținutul în cauză are și alte cauze penale”, a adăugat el, precizând că cinci luni e un termen „destul de scurt” pentru o astfel de „recompensă”.

Dumitrașcu a atras atenția că „deținuții protejați”, despre care legea vorbește și care fac parte din categoria celor care au deținut funcții importante, ajung să devină, de fapt, deținuți VIP și că de la măsuri de siguranță se ajunge de fapt la excese în beneficiul ”protejaților”.

„Problema e că de la această protecție legală care ar trebui să fie o măsură de siguranță se ajunge la excese”, a mai spus Dumitrașcu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22