Pe aceeași temă
Curtea de Apel Bucureşti dezbate joi contestaţia depusă de avocații lui Liviu Dragnea la executarea pedepsei la care a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, solicitând să fie eliberat pe motiv că a fost judecat de un complet de trei judecători de la Înalta curte, ilegal constituit.
Liviu Dragnea a vorbit, joi, în ultimul cuvânt în fața celor doi judecători de care inițial a vrut să scape prin excepții de nelegală compunere a instanței de judecată de către avocații săi.
Astfel Dragnea explicat mai puțin nedreptățile la care ar fi fost supus de către completele de judecată de la ICCJ și a ținut să dea câteva replici punctual magistratului DNA care a explicat judecătorilor că fostul lider PSD trebuie să rămână după gratii.
Liviu Dragnea, în ultimul cuvânt în fața celor doi judecători de la Curtea de Apel, pe care a vrut să-i schimbe prin excepții de nelegală compunere a instanței de judecată a vorbit despre nedreptățile pe care le-a îndurat din partea magistraților de la Curtea Supremă
„Doamna președinte. Sunt o persoană privată de libertate și nu privativă de libertate, așa cum l-am auzit pe domnul procuror că a spus în fața dumneavoastră. A doua remarca e ca am auzit că dumnealui consideră un drept fundamental al CEDO din vreo subspecie a dreptului.
Asta arată a mentalitate ca a unui ministru de tristă amintire care spunea că în România drepturile reprezintă un moft”, a arătat Dragnea.
Acesta a continuat prin a explica judecătorilor pretinsele nedreptăți la care ar fi fost supus de judecătorii ICCJ.
„Spun ce am mai spus. Am fost trimis la pușcărie total nevinovat. Pe fond am fost trimis la închisoare de un complet nelegal. Avocatul a arătat că România e parte la Convenția Europeană care e clară și fără echivoc.
Am fost trimis la închisoare prin nerespectarea legii și dacă voi fi menținut la închisoare prin încălcare brutală a drepturilor omului înseamnă că în România justiția nu rezistă la presiuni politice.
Spre ca veți adopta o decizie prin care să nu se mențină nerespectarea CEDO sau legile țării”, a spus Dragnea în sala de judecată.
Curtea de Apel București a rămas, joi, în pronunțare în cazul contestației sale împotriva deciziei Tribunalului București din luna iunie prin care a respins acțiunea sa de contestație la executarea a pedepsei definitive din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Iniţial, pe 9 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia lui Dragnea, însă acesta a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.
În cererea depusă în instanţă, Liviu Dragnea a invocat un recurs în drept intitulat „habeas corpus” – o lege cu caracter constituţional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei.
Avocaţii fostului lider PSD susţin că acesta este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Avocaţii invocă astfel o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.