Pe aceeași temă
Liviu Dragnea: ”Ce graţiere să mă ajute? Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu, pe de-o parte. Pe de altă parte, ştiu că avem o Curte Constituţională, din câte mai ştiu eu, cel puţin azi dimineaţă era în vigoare, care a adoptat o decizie. Dacă trebuie să ieşim în stradă pentru a nu pune în acord deciziile Curţii Constituţionale cu legislaţia, este şi asta o opţiune. Sau poate Curtea Constituţională a emis această decizie pentru mine?”.
Este deja de notorietate că infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal va fi modificată radical, dacă Proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, dezbătută ieri şi la Ministerul Justiției, va intra în vigoare în forma actuală.
Acesta este unul dintre motivele pentru care 100 de mii de oameni au protestat duminică împotriva ordoanţelor de graţiere
Concret, pentru faptele de abuz în serviciu se propune, ca o condiție de incriminare, producerea unui prejudiciu material mai mare de 200.000 de lei unei persoane fizice sau juridice.
Acest aspect nu este prevăzut în actualul text al infracțiunii, care sancționează faptele de abuz în serviciu indiferent de cuantumul prejudiciului, legiuitorul mulțumindu-se cu precizarea că fapta a cauzat "o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice".
*****************
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 15 iulie, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în dosarul în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, pentru fapte comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Dosarul se judeca la ICCJ, azi fiind prima şedinţă.