Pe aceeași temă
„Nu sunt prezicător și nu știu ce va face președintele Iohannis, dar dacă va face greșeala fatală să nu pună în aplicare o decizie CCR (...), această încălcare gravă a atribuțiilor lui constituționale pe noi nu o să ne lase indiferenți. (...) Noi nu putem să stăm cu mâinile în sân (...). Nu putem lăsa ca o decizie a CCR să nu fie pusă în aplicare și vom utiliza tot ceea ce avem la dispoziție din punct de vedere civic, din punct de vedere legal, din punct de vedere constituțional, din punct de vedere parlamentar”, a declarat Liviu Dragnea, duminică seara, la Antena 3, preluată de Digi 24.
„Se poate ajunge la suspendarea președintelui?” a fost întrebat Liviu Dragnea.
„Se poate ajunge la orice. Dacă și dl președinte încalcă Constituția, și acolo trebuie să acționăm, indiferent ce se întâmplă”, a răspuns liderul social-democrat.
„Decizia este obligatorie. Dacă preşedintele vrea să batjocorească CCR şi să nu pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale înseamnă că ori are mâna întoarsă la spate de undeva de afară, ori e speriat de dosarul cu casele. Ca să îţi poţi asuma această greşeală fatală, să calci în picioare Constituţia, înseamnă că trebuie să ai ceva care te blochează total. Îmi e greu să cred că nu va pune în aplicare”, a adăugat Dragnea.
„Noi nu putem să stăm indiferenți și să avem un președinte care...el nu e el, adică bun, rău, adversarul nostru sau nu, măcar să fim siguri că deciziile pe care le ia le ia că așa le gândește, nu că așa le primește”, a mai spus Dragnea.
Context
Curtea Constituţională a constatat, la sfârșitul lunii mai, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii ministrului Justiției Tudorel Toader, care a cerut revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. CCR a dat dispoziții șefului statului de emitere a unui decret de revocare a șefei DNA.
Joia trecută, CCR a publicat motivarea deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA care conține trei opinii separate și una concurentă, asumată de alți trei judecători.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu se pronunţă asupra intențiilor sale înainte de publicarea deciziei. El a spus, însă, că va acționa pentru a respecta statul de drept, pentru a-l întări și pentru ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei nu poate însemna sub nicio formă subordonarea lor politică.
Klaus Iohannis a mai spus că nu există niciun motiv pentru suspendarea sa din funcţie şi nu îi este teamă de niciun fel de încercare de suspendare.