Pe aceeași temă
Liderul PSD Liviu Dragnea a avut un discurs foarte virulent, duminică, la ședința Consiliului Național al PSD, în cursul căruia i-a cerut lui Mihai Drăghici, trezorierul PSD, și lui Florin Iordache, fostul ministru al justiției, să depună plângere penală pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis, remarcă Digi 24.
Motivul: șeful statului a trădat interesele României atunci când a susținut că guvernul este pregătit pentru a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
"Iohannis tradeaza interesele Romaniei. Spune de foarte mult ca Guvernul Romaniei, ca Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului UE. Asta e act de tradare a intereselor nationale ale unei tari practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Draghici, Mircea Draghici, impreuna cu dl Iordache care este prieten la catarama cu dl Iohannis si cu sprijinul de specialitate al dlui Toader, va rog ca dupa Anul Nou sa depuneti acea plangere pentru inalta tradare impotriva lui Klaus Werner Iohannis", a spus Liviu Dragnea la sedinta CN al PSD, la care participa si ministrul Justitiei Tudorel Toader, citat de Ziare.com.
Liviu Dragnea le-a spus celor notificați în plenul Consiliului Național ca plângerea să fie depusă după Anul Nou și să ceară sprijinul de specialitate al lui Tudorel Toader, ministrul justiției.
Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare.
Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
O acuzație de înaltă trădare poate fi temei pentru a declanșa o procedură de suspendare din funcție a președintelui, însă liderii PSD, inclusiv Liviu Dragnea, au spus că nu pot declanșa un astfel de demers, pentru că nu ar fi potrivit în perioada în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene.
Liviu Dragnea a spus că nu scrie nicăieri în Constituție că președintele nu poate fi chemat în fața procurorilor pentru a fi anchetat pentru înaltă trădare.
Pe de altă parte, la ședința Consiliului Național al PSD Dragnea a cerut guvernului să dea o Ordonanţă de Urgenţă pentru graţiere şi amnistie până la jumătatea lunii viitoare. Liderii PSD au cerut imperativ premierului, în timp ce o bună parte a amplului discurs rostit de Liviu Dragnea s-a concentrat pe tema abuzurilor în justiţie și pe atacuri la adresa președintelui Klaus Iohannis.
"Sa modificam Constitutia sa fie Iohannis presedinte pe viata"
In plus, Dragnea a mai spus ca recomandarile partenerilor externi in legatura legile pe care majoritatea PSD-ALDE le adopta si modifica ar fi ingerinte si ca de fapt se doreste modificarea Constitutiei astfel incat Klaus Iohannis sa primeasca puteri sporite.
"Ni s-a cerut sa suspendam legi adoptate de Parlament. Peste tot in UE parlamentele sunt suverane, reprezinta suveranitatea popoarelor. Noua ni s-a spus sa suspendam legile. Pentru ca contin prevederi care 'nu ne plac'. Dar sunt si in alte tari. 'Dar la voi nu merg'.
Ni s-a cerut sa oprim proceduri de revocare. Sa blocam proceduri de numire si revocare. Ni s-a cerut sa nesocotim decizii ale CCR. Sa modificam si propria Constitutie. Constitutia in 1991, inainte de a fi adoptata a fost avizat de Comisia de la Venetia, inainte de a intra in UE, in 2003, s-a facut cu consultanta partenerilor externi.
Acum se constata ca tebuie modificata ca sa dam puteri presedintelui Iohannis iar cand nu mai e, revenim? Sau dam: Klaus Iohannis, presedinte pe viata in Romania. Daca nu vrem asta, trebuie sa luptam. Despre Romania se spune ca e o tara prea corupta pentru a fi un stat cu drepturi depline. O rezolutie votata, nedreapta care ne reproseza lucruri care se intampla peste tot".