Dragnea le spune parlamentarilor ca Mihai Busuioc, propus la CC, n-ar fi dependent politic

E.b. | 11.10.2017

Liviu Dragnea , presedintele PSD, a luat cuvantul in plenul parlamentului, inainte de a se da votul privind cele sase mandate la conducerea Curtii de Conturi, pentru a insista ca niciunul dintre cei propusi nu este membru PSD sau ALDE.

Pe aceeași temă

 

 

Dragnea a afirmat ca exista colegi PSD care sunt suparati ca aceste propuneri de candidati nu au fost discutate in partid

 

Plenul Parlamentului urmeaza sa voteze pentru ca Mihai Busuioc, actualul secretar general al guvernului, sa devina presedinte al Curtii de Conturi.

 

El este considerati apropiati ai lui Liviu Dragnea

 

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, consideră că cel mai important este ca la șefia Curții de Conturi să existe oameni care să nu fie dependenți politic. "Știu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supărați că eu n-am dat curs la o negociere politică și să discutăm și în partid. Și îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreți să mă pedepsiți, puteți să mă pedepsiți. Dar vreau să vă spun ceva — cel mai important lucru este ca acești oameni și următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependență politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alții de dinainte, inclusiv membrii PSD — ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD și împotriva altora. Este important ca ei să înțeleagă — și asta îi rog — depinde de fiecare dintre ei dacă vor înțelege pentru ce au fost susținuți", a declarat Dragnea, citat de Agerpres, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului la dezbaterea cu privire la desemnarea unor consilieri de conturi, a președintelui și a unui vicepreședinte ai Curții de Conturi, a președintelui și a unui vicepreședinte ai Autorității de Audit.

 

El a făcut un apel către parlamentari să "lase o instituție foarte dragă să facă acuzații pe bandă rulantă".

 

nțeleg că ceea ce am susținut noi — ca această instituție să nu mai fie politizată — nu e bine. Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul. Sigur, din câte am înțeles, dacă era o negociere politică, bineînțeles că tot de la această tribună probabil că aceleași personaje spuneau că PSD a luat Curtea de Conturi, punând un președinte sau un vicepreședinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Mai sunt două posturi libere de consilieri. Nu cred că cineva a oprit pe cineva să-și depună candidatura pentru acele posturi. Deci, liber la politizare", a spus Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaţilor

 

Dragnea a atras atenția că nu a auzit în luările de cuvânt din plenul Parlamentului să se vorbească despre chestiuni profunde legate de activitatea Curții de Conturi.

 

"N-a vorbit nimeni aici despre necesitatea unei discuții serioase despre legea Curții de Conturi, despre dorința ca această instituție să se aplece mai mult către prevenție. Sunt prea multe instituții care doar așteaptă să pedepsească, nu e nicio instituție în România astăzi care să se ocupe de prevenție. Interesul nostru ca stat și ca națiune care este? Să fie pedepse după pedepse sau să avem cât mai puține greșeli și societatea să funcționeze bine? Nu s-a vorbit de asemenea poate despre unele abuzuri (...) care au fost făcute de unii funcționari sau consilieri de la Curtea de Conturi. Și de-a lungul anilor s-a tot vorbit despre aceste lucruri. Cred că acestea sunt cele mai importante probleme", a menționat liderul PSD.

 

 

Grindeanu intentiona sa-l schimbe pe Busuioc cu Ponta

 

 

Busuioc a ajuns in atentia opiniei publice in iunie, inainte ca Sorin Grindeanu sa fie dat jos de PSD din functia de premier, atunci cand a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. 

 

In absenta semnaturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la randul lor sa publice actul de eliberare din functie. Grindeanu intentiona atunci sa il schimbe pe Busuioc cu Victor Ponta.

 

Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie.

 

Busioc a fost numit secretar general al Guvernului, in ianuarie, de catre Sorin Grindeanu, imediat dupa acesta a fost investit in functia de premier. Numirea lui Busuioc a fost prima decizie a lui Grindeanu in calitate de premier. In aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei.

 

Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie. In 2014 cand a fost numit la Ministerul Dezvoltarii, EVZ scria ca Busuioc a fost omul de incredere al lui Vasile Blaga, membru al PDL sectorul 4 si fostul sef al Oficiului de Cadastru din vremea Elenei Udrea, fiind implicat in multe afaceri cu retrocedari din Bucuresti si din Romania, scrie HotNews.

 

*****************

Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului au validat candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcția de președinte al Curții de Conturi. Busuioc candidează pentru funcția deținută, în prezent, de Nicolae Văcăroiu, al cărui mandat urmează să se încheie. Pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a fost validat Nicu Marcu, iar pentru cea de consilier de conturi — Aurel Dumitru.


De asemenea, Dan Lucian Vlădescu a fost aprobat de comisiile de buget pentru funcția de președinte al Autorității de Audit, iar pentru poziția de vicepreședinte al Autorității de Audit — Florin Tunaru. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22