Dragnea «luptă cu acoperiţii», dar Ţuţuianu (PSD) spune că SRI poate coopta «oameni valoroşi»

E.b. | 27.01.2017

Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, a declarat, joi, la TVR 1, că Serviciul Român de Informaţii poate coopta ”oameni valoroşi” din presă, dacă aceştia pot contribui informaţii la securitatea naţională, în condiţiile în care legea nu prevede o interdicţie expresă, cum este în cazul magistraţilor şi al politicienilor.

Pe aceeași temă


 

Asta după ce Liviu Dragnea, liderul PSD, "a pornit ofensiva" împotriva "acoperiţilor"

 

"Ţara asta e acoperita. Cred. De aia Comisia de Control a SRI trebuie sa ceara informaţii. Nu cred ca exista institutie publică sau de presa in care sa nu fie acoperiti de la SRI. Se vorbeşte din ce in ce mai mult de acoperiti de la SRI in justitie. E foarte grav. Toti din SRI sunt oameni foarte buni care tin România in stabilitate. Eroi anonimi. Nu vad de ce la o primarie e nevoie de acoperiti.", spunea Liviu Dragnea la RTV.

 

"Daca este buna credinta si abordare ca fiecare instituţie sa ramana în cadrul stabilit de lege, sansele sunt foarte mari. Noi trebuie sa facem noua lege sau sa o modificăm pe cea din 1992. Cel mai grav ar fi ca acoperiţii să fie in justitie. Ar fi ingrozitor. S-ar influenta deciziile privind libertatea. Apoi presa, pentru ca acoperitii din presa pot face ca postul tv sau radio sa fie folosit pentru manipularea grosolana a opiniei publice", suţinea Dragnea.

 

Adrian Ţuţuianu (foto stânga), preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, are altă părere. ”Dacă în anumite zone există interdicţia - judecători, procurori şi în politică - în celelate zone ale societăţii civile nu există interdicţia. Ca atare, dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă”, spune Adrian Ţuţuianu, referindu-se la posibilitatea existenţei unor ofiţeri SRI sub acoperire în rândurile jurnaliştilor, conform News.ro.

 

Întrebat dacă nu-l deranjează această situaţie, Ţuţuianu a răspuns: ”Nu sunt comod neapărat, în plan personal, cu ideea, dar putem face şi altfel analiza: un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”

 

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, după audierea sa în comisia parlamentară de control, că Serviciul nu are ofiţeri sub acoperire în politică şi în justiţie. Hellvig a adăugat că există interesul de a destabiliza SRI, dar a precizat că acesta dispune de instrumentele necesare pentru a se apăra pe sine, cât şi pe cetăţenii României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22